5 Zilka'de 1445 | 14 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Ukrayna'da silahlar sustu

Son Güncelleme: 6 EYLÜL 2014 - TSİ 10:21

Beyaz Rusya'da bir araya gelen ayrılıkçılarla Kiev hükümeti dün ateşkes anlaşması imzaladı. Rusya yanlıları "Ateşkes Ukrayna'ya bağlı kalacağımız anlamına gelmez" diyor

Ukrayna'nın doğusunda 5 aydır süregelen çatışmalar ayrılıkçıların lehinde ilerlerken, ateşkes arayışındaki temsilciler Beyaz Rusya'nın başkenti Minsk'te bir araya geldi. Müzakerelere Kiev heyeti ve Rusya yanlılarının yanısıra Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) yetkilileri de katıldı. Dün yerel saatle 14.00'te başlayan görüşmelerden 18.00 itibariyle ateşkes kararı çıktı. Minsk'teki toplantının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, birliklerine ateşkes emri verdiğini duyurdu. Ayrılıkçı liderlerden Igor Plotnitsky ise "Ateşkes anlaşması, Ukrayna'dan ayrılma kararımızdan vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor" açıklamasında bulundu. Ateşkes kararı ayrılıkçıların Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki stratejik Mariupol kentine saldırmaya hazırlandıkları sırada geldi. Geçtiğimiz hafta Ukrayna ordusunun kuşatmasını kırarak karşı saldırıya geçen Rusya yanlıları, büyük bir hızla güneye doğru inmiş, Kiev ordusunun geri çekilmesine neden olmuştu. Mariuopol'ün ayrılıkçıların eline düşmesi durumunda Kiev'in, ülkenin güneyini tamamen kaybedeceği yorumları yapılıyordu.

Birleşmiş Milletler'e göre ülke nüfusunun 6'da 1'ini barındıran ve ihracatının çeyreğini sağlayan Donetsk ve Luhansk'taki ayrılıkçılarla Kiev ordusu arasındaki çatışmalarda en az 2 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlara göre en az yarım milyon insan da şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Rusya'ya karşı NATO'dan öncü güç

NATO, kriz riski ve tehditle karşı karşıya olan üye ülkelere 48 saat içinde kaydırılabilecek ve Ukrayna’dakine benzer krizlerde caydırıcı rol oynayacak bir “öncü güç” oluşturulması konusunda anlaştı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, alınan kararla gönderilen mesajın açık olduğunu belirterek, “NATO, tüm müttefiklerini her daim korur” dedi. Kararların Rusya’ya önemli mesajlar gönderdiğini ifade eden Rasmussen, “Müttefiklerimizi korunması ve savunması için atılması gereken adımları attığımız ve kararlı olduğumuzu ortaya koyduk” dedi. Öncü güç için öngörülen görev alanı ise şu aşamada “NATO topraklarıyla” sınırlı olacak. NATO kaynakları, “ileride gerekli görülmesi ve farklı bir siyasi karar alınması halinde görev alanının genişletilebileceğini” belirtiyor.

Resmi adı “Çok Yüksek Hazırlık Ortak Görev Gücü” olan “öncü güç”, Rusya’nın Ukrayna’daki politikaları nedeniyle oluşturulmasına karar verilen ancak gelinen aşamada nereden gelirse gelsin her türlü tehdide karşı caydırıcı rol oynamak ve tehdit algısının yükseldiği üye ülkeleri rahatlatmak amacıyla tasarlandı.

Sabah, Hürriyet