4 Zilka'de 1445 | 13 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

ABD'nin 'temel prensibi' dinlemek

Son Güncelleme: 31 EKİM 2013 - TSİ 14:28

NSA skandalına dair ifade veren Ulusal İstihbarat Kurumu Direktörü Clapper 'müttefikleri izlemenin istihbarat camiasında temel prensip olduğunu' savundu.

ABD üst üste patlayan telekulak skandalları karşısında müttefikleriyle gerilen ilişkilerini düzeltmeye çalışırken kendi içinde de yanıt aramaya koyuldu. Üst düzey istihbarat yetkilileri önceki gün Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nin karşısında hesap verdi. Ulusal İstihbarat Kurumu Başkanı James Clapper, müttefikleri dinlemenin istihbarat camiasında yaygın bir faaliyet olduğunu’ ve bu ‘çift yönlü yolda’ müttefiklerin de kendilerini dinlediğini söyledi. Dinlemelerin odağındaki Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) Başkanı Keith Alexander’ın “Biz kimseyi dinlemiyoruz. Asıl NATO üyeleri ülkelerini korumak ve askeri operasyonlara destek için ellerindeki kayıtları bizimle paylaşıyor” sözleri ise yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

NSA için ne tür düzenlemeler getirileceğine dair bölünmüş olan Komite, istihbaratın başındaki 2 ismin ‘ifadesini aldı’. Önce Clapper, müttefikler de dahil 35 lideri dinlediklerine yönelik eleştirilere karşı kendi politikalarını savundu. İstihbarat dünyasında geçirdiği 50 yıl boyunca müttefiklere yönelik gerek istihbarat gerekse diğer kaynaklar kullanılarak yapılan takiplerin ‘temel prensip’ olduğunu öğrendiğini söyleyen Clapper, bunun görev olduğunu ve sadece meşru hedefleri dinlediklerini öne sürdü. 
Önceki gün NSA’in ‘yapabildikleri değil yapması gereken’ üzerinde yoğunlaşması gerektiğini söyleyen Barack Obama’nın son hamlesi ise New York’taki BM Genel Merkezi’ne yönelik dinlemelerin kısıtlanması emrini vermek oldu. Bir yetkili, ‘artık belli BM hedeflerini dinlemekten vazgeçen Beyaz Saray’ın bu kararı birkaç hafta önce aldığını’ söyledi. Alman Der Spiegel dergisi 2012 yazında NSA’in BM’nin video konferans sistemine girdiğini ve erişilen konuşmaların sayısının 3 hafta içinde 12’den 458’e çıktığını yazmıştı.

Öte yandan ABD safından gelen adımlar Avrupa açısından ikna edici bulunmadı. Son 3 yıldır Obama’nın bilgisi dahilinde dinlendiği ortaya çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, dış politika danışmanını ve istihbarat koordinatörünü daha detaylı bilgi almak için Washington’a gönderdi. Ziyaretinin amacının ‘karşılıklı güvenin yeniden sağlanması’ olduğu belirtildi.

Öte yandan; Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA), Yahoo ve Google şirketlerinin tüm dünyadaki veri merkezlerini birbirine bağlayan ana iletişim hatlarına gizlice girerek, buralardaki verileri kopyaladığı bildirildi.

Washington Post gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde NSA'nın, Yahoo ve Google iç ağlarından, kurumun Washington'ın Fort Meade banliyösündeki merkezinde bulunan veri deposuna her gün milyonlarca veri aktarımı yaptığının ortaya çıktığı belirtildi. ABD'nin internet izleme ve telefon dinlemeye yönelik gizli programlarını basına sızdıran NSA eski sistem analisti Edward Snowden'dan elde edilen belgelere ve yetkililerle yapılan görüşmelere dayandırılan haberde, söz konusu bilginin Snowden tarafından sızdırılan 9 Ocak 2013 tarihli bir belgede yer aldığı ifade edildi.

Radikal