18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

"Polen alerjisinin sebebi Kazdağları"

Son Güncelleme: 13 NİSAN 2012 - TSİ 11:42

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Fikret Şahin, polene duyarlılığı olan kişileri, özellikle Nisan ve Mayıs aylarında tedbirli olmaları konusunda uyarıp, antialerjik ilaçlar kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

Amerikan Akademisi Kulak Burun Boğaz Alerji Kurumu'nun (American Academy of Otolaryngic Allergy Foundation) önceki yıllarda İstanbulda düzenlediği, Kulak Burun Boğaz Alerji Kursu'nu (Otorhinolaryngologic Allergy Course) katılan Balıkesir Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Fikret Şahin, yapılan sunumlarda en çok polen alerjisinin Balıkesir ve Bursa'da olduğunu, gösterilen bir haritadan öğrendiğini söyledi. Balıkesir'de son yıllarda alerjik rahatsızlıkların had safhaya çıkması üzerine de Dr. Şahin, bu konuda araştırmalarını yoğunlaştırdı. Dr. Şahin, alerjik rahatsızlık nedeniyle kendisine başvuran 44'ü kadın, toplam 80 hastaya 'prick testi' uyguladı. Test sonuçlarında, alerjiye en sık ağaç ve yabani ot polenlerinin neden olduğu, bunları hububat, çim polenleri ve mantar alerjilerinin takip ettiği ortaya çıktı.
Dr. Fikret Şahin, insanların en sık kavak, söğüt, mürver ve dışbudak ağacı polenlerinden etkilendiğini bunlarla birlikte, karaağaç, gürgen, ceviz, zeytin, çam, çınar, akasya, ıhlamur ve at kestanesi gibi ağaç polenlerinin de alerji yaptığını saptadı. Polen alerjisinin en çok 20-30 yaş grubu arasındakilerde görüldüğü belirlendi.Polen alerjisinin, Balıkesir ve çevresinde yoğun olarak görülmesinin Kazdağları'ndaki ve bölgedeki zengin bitki örtüsünden kaynaklandığını kaydeden Dr. Şahin, "Balıkesir, ülkemizin alerjik rahatsızlıklarının en yoğun olarak yaşandığı bölgelerinden biridir. Zengin bitki örtüsüne sahip olması, alerjik hastalıkların yoğun olarak görülmesinin en önemli sebebidir. En az 30 tanesi endemik olmak üzere yaklaşık 900 bitki türünü barındıran Kazdağları oldukça zengin polen kaynağı oluşturmakta" dedi.

Radikal