11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

LGS örnek sorularında yorum gücü ön planda

Son Güncelleme: 31 EKİM 2018 - TSİ 10:05

MEB’nın yayımladığı örnek sorulara göre LGS’de yine yorum ve analiz gücü sorgulanacak. Bu yıl Türkçede de görsel okuma soruları çıkacak. Başarının sırrı bol kitap okumaktan geçiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl ikincisi yapılacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) için geçtiğimiz günlerde örnek soruları yayımladı. Buna göre LGS'de bu yıl da ezber değil analiz yeteneği konuşacak. Sınav, öğrencinin sadece bilgisini değil okuma becerisi, analiz etme, yorumlama ve muhakeme gücünü de sorgulayan sorulardan oluşacak. 900 bine yakın 8'inci sınıf öğrencisinin katılması beklenen sınavla ilgili takvim 3 hafta içerisinde duyurulacak. Sınavla öğrenci alacak liselere girişte kullanılacak LGS'nin haziran ayında yapılması planlanıyor. Bol kitap okuyan öğrencilerin başarılı olacağı öngörüsünde bulunan özel bir okulun bölüm başkanları örnek soruları ders ders şöyle değerlendirdi:

MATEMATİK: İlk LGS'ye göre sorular daha anlaşılır ve net. MEB kazanımlarına uygun, yoruma dayalı sorular hazırlanmış. Sorularda görselliğe önem verilmiş, bu durum yorum yaparken öğrencinin hayal gücünü harekete geçiriyor.

FEN BİLİMLERİ: 2018 LGS sınavına göre okumaya ayrılan süre kısalmış. Sorularda yine görsellerin ve şekillerin ağırlıklı kullanıldığını görüyoruz. Nerdeyse tüm sorularda şekil kullanılmış. Tablo ve grafik okuma, deney düzenekleri kurma, gözlemlerden sonuç çıkarma üzerine yoğunlaşılmış.

SOSYAL BİLGİLER: Paragraflar yine uzun. 2 Haziran'daki sınavda paragraflardan ne anladığımızı sorgulayan kolay sorular sorulmuşken, örnek sorularda paragrafta verilen bilgiyi analiz edip, yorumlayıp çıkarımda bulunarak ve öğrencinin kendi bilgilerini de ekleyerek çözebileceği, bilgiye dayalı sorular yer almış.

DİN KÜLTÜRÜ: Öğrencilerin okuma ve anlama becerisini ölçmeye yönelik sorular hazırlanmış. Soruların içerisinde direkt olarak bilgiyi sorgulayıcı tarzda sorulara yer verilmemiş.

TÜRKÇE: Soruların bir kısmı 2 Haziran'da gerçekleştirilen LGS ile benzer, bir kısmı ise farklı. Örneğin, görsel okuma önceki sınavda karşımıza çıkmamıştı, ancak bu yıl gerçekleşecek sınavda fazlaca değinildiğini gözlemliyoruz.

YABANCI DİL: Metinlerin uzunluğu artmış. Ayrıca bu yıl ilk kez yeni bir soru tipi yer almış. İlk defa bir tabloyu bir diyalog takip etmiş. Burada geçen yıl görsel kullanılmadan sorulan diyalog sorusunun da görsel ve veri ile desteklendiği görülüyor.

Sabah