21 Şevval 1445 | 30 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Her kene öldürücü değil

Son Güncelleme: 17 MAYIS 2012 - TSİ 10:40

Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi.

Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, Türkiye'nin yaklaşık 10 yıldan fazladır Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla yüz yüze olduğunu söyledi. KKKA hastalığının ilk defa 2002 yılında tespit edildiğini ancak bu tarihten 3-4 yıl önce de benzer vakaların olduğunu bildiklerini ifade eden Elaldı, hastalığın en çok İç Anadolu Bölgesi'nin Karadeniz'e yakın kesimlerinde, Kelkit Vadisi civarında görüldüğünü belirtti. Hastalıkla ilgili birkaç il dışında olgu bildirilmeyen şehir olmadığını dile getiren Elaldı, Cumhuriyet Üniversitesi'nde yıllardan beri bu hastalıkları takip ettiklerini ve dünyada en fazla olguyu takip eden hastane olduklarını vurguladı. Elaldı, şu ana kadar üniversite hastanesinde bin 100 olguyu takip ettiklerini, Türkiye genelindeki olguların ise 6 bin 100'e ulaştığını bildirdi.
Kaplumbağa kenesi
Her kenenin öldürücü olmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Elaldı, şöyle devam etti: ''Dünyada 850'den fazla keneden, 7-8'inde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsü tespit edilmiş.
Şehir merkezinde kene tutması şikâyetiyle hastanelere başvuranların çoğunluğunda kaplumbağa kenesi olgusuna rastlanıyor. Bu keneler, zararsızdır. Bu nedenle özellikle şehir merkezlerinde kalanlar fazla panik yapmamalı. Çünkü her kene öldürücü değil. Ancak yine de her kene ısırmasında bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zira vatandaşlar, kenenin türünü bilemez.''
Keneler kış uykusundan uyandı
Son günlerde Kastamonu, Yozgat, Çorum ve Tokat’ta yaşanan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle meydana gelen ölümler gözleri yeniden kenelere çevirdi. İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, kış uykusundan uyanan virüslü kenelerin özellikle Karadeniz Bölgesi’nin nemli ve yüksek yerlerinde görüldüğünü belirtti. 
Türkiye’de son 6 gün içinde 6 kişi kene ısırması sonucu oluşan KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. Bunların üçü Kastamonu, biri Çorum, biri Yozgat ve biri de Tokat’taydı. 
Virüsler üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Yılmaz, kenelerin kış uykusundan uyandığını belirterek şunları söyledi: “Şu anda kene zamanı. Aynı zamanda kenelerin yumurtlama dönemi. Virüs yumurtayla geçiyor. KKKA riski 2002’den bu yana ülkemizde var. Risk özellikle bahar aylarında artıyor. Eylül ayına kadar da devam ediyor. Bugüne kadar 31 çeşit kenede bu virüs tespit edildi. Virüslü keneler daha çok Karadeniz’de yayılım gösteriyor. Nemli ve yüksek yerleri daha çok seviyorlar. Başka yerlerde de olabilir tabii.” 
Pantolonu çorapların içine sokmanın da bir korunma yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Eğer kene sokarsa ısırdığı parçanın içeride kalmaması gerekir. Koparmaya çalışıldığında kene kusuyor. Bu durumda sıkıntı olabilir. En doğrusu yakındaki bir tıp merkezine gidilmeli” dedi.
Milli Gazete / Sabah