23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Siber suçların sebep olduğu zarar 110 milyarı buldu

Son Güncelleme: 14 EKİM 2015 - TSİ 10:56

Bilgisayar ve bilişim teknolojilerindeki gelişmeler devam ederken, bu alandaki suçlar da artıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün verilerine göre ocak ayından itibaren siber yöntemlerle yapılan vurgun miktarı 110 milyon lira.

Büyük firmalardan, sıradan bireylere kadar herkesi hedef seçebilen hackerlar, birbirinden farklı yöntemler kullanarak kurbanlarını mağdur ediyor. Polis, 10 ayda yaptığı 42 operasyonda 138 kişiyi yakaladı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü, Faik Ozan Karadağ, siber suçları ve korunma yöntemlerini anlattı.

"Net bir rakam vermek güç olsa da 2015 yılı ocak ayından itibaren İstanbul’da Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüze intikal eden ekonomik zararın boyutu ortalama 110 milyon lira... Ancak bu doğrudan meydana gelen zarar tutarıdır. Çünkü bilgisayar sisteminin etkilenmesi ile birlikte dolaylı olarak ortaya çıkan zararlar da değerlendirmeye katılırsa bu miktar katbekat artar. Tek seferde yapılan en büyük vurgun ise 2 milyon dolar yani yani yaklaşık 6 milyon lira..."

2015 yılı içerisinde ulusal çapta 13 büyük kurum müracaat etti. Mesela, uluslararası çapta hizmet veren bir inşaat firmasının birçok ülkede ihalaleri kaybediyor. Durumdan şüpheleniyorlar. Bir araştırma yapıyorlar. Bilgisayarlarına casus yazılım yüklendiği ve sistemdeki dokümanların rakip firmaya aktarıldığı ortaya çıkıyor. Yani rakip firma ihalelere girmeden önce diğer firmanın kaç lira bedelle ihaleye çıkacağını biliyor ve ona göre teklif vererek bütün ihaleleri kazanıyor.

‘Man in the middle’ diye bir yöntem var. Hedef şirket ile aynı ağa dahil olan hackerlar ağdaki veri trafiğini takip ediyor ve şirketlerin birbiriyle yaptıkları ticari yazışmaları okuyorlar. Mesela, bir firma daha önce Çin’deki imalatçıdan 100 bin dolarlık mal almış. Sonra 2 milyon dolarlık sipariş daha vermiş. Parayı yatıracağı gün Çin’deki firmadan bir mail gelmiş, ‘Önceki hesapta bir sorun çıktı, bu hesaba yatırın’ diye. Onlar da yatırmışlar. Ama yatırdıkları hesabın hacker’a ait olduğunu Çinli firma ödemeyi talep ettiğinde anlamışlar.

‘En az 12 karakter şifreler oluşturun’

Bilgisayar güvenliğine dikkat edin, internet güvenliğini sağlayın ve bilgi güvenliğine dair yenilikleri takip edin. Gerektiğinde profesyonel destek alın... En az 12 karakterden şifreler oluşturun, şifrelerinizi sık değiştirin, her hesap için ayrı şifre kullanın. Casus yazılımlara karşı koruyucu programlar kullanın.

Şifre gerektiren yahut ödeme işleminin yapıldığı işlemlerde erişilen internet sitesinin https:// ile başlamasına yani ‘s’ takısının bulunmasına dikkat edin. Örneğin hediye kazandınız, ücretsiz vb. teklifler; kendilerini devlet kurumu yahut banka gibi tanıtan sahte internet siteleri; GSM firmaları, bankalar, Facebook vb. kurumsal şirketlerden gönderilmiş gibi tasarlanan sahte e-postalar; tanımadığınız kişilerden gelen e-postalara karşı dikkatli olun.

Milliyet