26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Yeni iş sağlığı ve İş güvenliği paketi açıklandı

Son Güncelleme: 13 KASIM 2014 - TSİ 11:20

Üç yıl içinde iş kazası olmayana 1 puan prim indirimi gelecek. İşveren, ölümlü iş kazasında kusurlu bulunursa 2 yıl kamu ihalelerine giremeyecek. Madenlerde çip sistemi zorunlu olacak. Fosforlu hayat hattı kurulacak

Madenlere de çekidüzen getirecek düzenlemelerle işverene ağır yaptırımlar geliyor.

'Amele' tarih oluyor:
Çok tehlikeli işlerde çalışan 2 milyon 700 bin işçiye mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilecek. Meslek liseleri ve üniversitelerde iş güvenliği dersleri konulacak.

2 yıl ihaleden men:
İşveren, ölümlü iş kazasında kusurlu bulunması halinde TCK'ya göre alacağı cezaya ilave olarak iki yıl boyunca kamu ihalelerinden men edilecek.

'Çip' zorunlu olacak:
Yeraltı maden işletmelerinde çalışanların kaydı ve konumlarının eşzamanlı takibi için 'çip sistemi' kurulması zorunlu olacak. Ayrıca yeraltı çalışmalarında hazırlanacak planların üç boyutlu olması zorunlu hale getirilecek.

Görüntülü teftiş:
Maden ve inşaat sektöründe iş sağlığı güvenliği teftişleri görüntülü ve fotoğraflı yapılacak. Müfettiş 'kağıt üzerinde teftiş' yapamayacak.

6 ayda bir tatbikat:
Yılda bir olan acil durum planları ve tatbikatları 6 ayda bir yapılacak.

Acil durum hattı:
Acil durumlarda çıkışın kolaylıkla sağlanması amacıyla fosforlu bir 'hayat hattı' kurulacak.

İş güvenliği ayrı kalem:
Hiçbir bahaneye fırsat vermemek için iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili harcamalar kamu ihale sözleşmelerinde ayrı bir kalem olarak yer alacak.

Üretim zorlamasına engel:
Rödovans, kiralama veya götürü usulüyle ihale edilen işlerde üretim zorlamalarının engellenmesi için uygun planlama yapılacak. Kimse üretim zorlamasında bulunamayacak, bulunursa işi durdurulacak ve sözleşme feshedilecek. Rödovans süreleri 15 yıldan az olmayacak şekilde uzatılacak.

Özel sektörde rödovans olmayacak:
Kamuda rödovans olacak ancak bütünüyle bir başka işverene devredilemeyecek. Kamuda rödovansla iş alan, sonra da bu işi bütünüyle bir başka taşerona devredemeyecek. Eğer hizmet alımı söz konusu olacaksa ilgili bakanlıkla görüşerek yapacak. Özel sektörde ise rödovans olmayacak.

Acil durdurma:
Standartlara uygun kişisel koruyucu donanım sağlamayan işverene idari para cezası uygulanacak. Acil durdurma halleri müfettişin inisiyatifine bırakılmadan mevzuatta açıkça belirtilecek.

Madene 'iki yol' mecburiyeti:
Yer altı maden işletmelerinin en az iki yoldan yerüstüne bağlanmaması durumunda iş durdurulacak.

Üç yıl kazası yoksa prim indirimi olacak

Yapı denetime sorumluluk:
Yapı denetim firmaları sadece işin mekanik denetimiyle ilgilenmeyecek, iş sağlığı ve güvenliği konusunda sorumluluk üstlenecekler.

Şantiye şefi de sorumlu:
İnşaatlarda şantiye şefine, madenlerde daimi ve teknik nezaretçilere, 'iş güvenliği uzmanı' olma şartı getirilecek. Şantiye şefinin emrinde yine iş güvenliği uzmanları olacak. Ama şantiye şefi bir işyerine girdiğinde nerelerde iş güvenliği aksamaları var bunu görebilecek. Şantiye şefine 'iş güvenliği uzmanı' olma şartı getirilecek.

Prim desteği:
Üç yıl içinde iş kazası olmayan çok tehlikeli işyerlerinde işsizlik sigortası priminin işveren payı yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak tahsil edilecek. Ancak takip eden yılda, ölümlü iş kazası meydana gelirse aynı primi yüzde 3 olarak tahsil edilecek.

Sabah