18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

En çok bonzai yakalanan ülke Türkiye

Son Güncelleme: 9 MAYIS 2017 - TSİ 10:36

Bağımlılık danışmanı ve bilişim suçları uzmanı İsa Altun, gençliği tehdit eden zehir bonzaiyi son kitabında anlattı: “Çin’den geliyor, 1 litre sıvıdan 200 bin paket üretiyorlar...”

Bilişim suçları uzmanı emekli polis İsa Altun ‘Tehlike Bir Sokak Ötede’ adlı son kitabında özellikle uyuşturucu tacirlerinin kirli oyunlarına ve uyuşturucu bağımlılarının yaşadıklarına yer verdi.

Çin’den geliyor

Bonzainin Çin’den Avrupa, Balkanlar ve Kuzey Kıbrıs üzerinden Türkiye’ye getirildiğine dikkat çeken Altun’un kitapta yer verdiği bilgiler şöyle: “Bonzai aktarlarda satılan bir otla karıştırılıyor ve bir litre sıvıdan 200 bin paket üretilebiliyor. İstatistiklere göre dünya genelinde en çok bonzai yakalanan ülke Türkiye. En yaygın uyuşturucu olarak bilinen esrar kullanımı 1990-2010 arasında yüzde 100 artmış, ancak aynı dönemde sentetik türevi maddelerde yüzde 300 artış olmuştu.

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi’nin yayımladığı Avrupa uyuşturucu raporunda dünya genelinde 350’nin üzerinde bağımlılık yapan madde var. Bunların çoğunluğu da sentetik. Geçen yıl 83 yeni sentetik türevli madde piyasaya sürüldü.”

Bonzai ve ölüm

Bonzai, böcek ilaçları, aseton, fare zehiri ve tiner gibi çok sayıda kimyasal maddenin bazı bitkilerin yapraklarına püskürtülerek emdirilmesi ve kurutulması sonucu elde edilen bir uyuşturucu madde. Zehir tacirleri, uyuşturucu satışı yaptıkları gençleri bu maddeyle zehirliyor, kimisinin de ölümüne neden oluyor.

Bonzai kullananlarda, kalbin çok hızlı atmaya başladığı, dünyadan kopma hissi yaşattığı, öleceğini düşünerek bir anda paniğe kapılıp bu duyguyla can çekişmeye başlandığı ifade ediliyor.

İşte Bonzai başta olmak üzere tüm uyuşturucu maddeleri kullanan gençlerde oluşan bu ruhsal bunalım hissine "ölüm tribi" adı veriliyor. Uzmanlara göre bu krizi yönetebilen kurtuluyor, yönetemeyenler ise ölüyor.

İstanbul Emniyeti Narkotik Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü birimlerinin torbacılara yönelik savaşı 7 gün 24 saat boyunca devam ediyor. Polisin 2017'nin ilk dört ayındaki operasyonlarında bin 112 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı. Bunlardan 700'ü tutuklandı. Tutuklama sayısı geçen yıla göre iki kat arttı.

Milliyet, Sabah