11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Yurtdışına bilim ataşeleri atanacak

Son Güncelleme: 21 ŞUBAT 2012 - TSİ 13:52

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ortak bir çalışma ile ülkelere bilim ataşeleri atayacak. Nihat Ergün, bilim ataşelerinin ilk aşamada ABD'nin San Francisco ve Boston kentleri ile Japonya ve Almanya'da görevlendirileceğini açıkladı. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dünyadaki Türk bilim insanlarının envanterini çıkarıyor. Sanayi Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı ortak bir çalışma ile dünyanın değişik ülkelerine bilim ataşeleri atayacak. 
Ergün, dünyadaki Türk bilim insanlarını bakanlığın veri tabanına kaydolmaya davet ederek, "Bilim insanları havuzu ile hem kendi aralarında hem Türkiye ile güçlü bir network oluşturmayı hedefliyoruz" dedi. 
Yaptığı açıklamada Türkiye'nin gün geçtikçe dışa açık bir yapıya kavuştuğunu belirten Nihat Ergün, bu kapsamda yurtdışında doktora ve yüksek lisans öğrenciler ile akademisyenlerle ilgili veri tabanına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Bununla ilgili harekete geçtiklerini ve hızlı sonuç almak için Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini söyleyen Ergün, bakanlığın web sayfasına da bu durumdaki bilim insanlarına ulaşabilmek için bir form koyduklarını bildirdi.
Yurtdışındaki Türk öğrencilerinin çoğunun birbirinden haberi olmadığına dikkat çeken Nihat Ergün,  "Bunları birbirleri ile haberdar hale getirmek lazım, aralarında bir network oluşturmak lazım. Dışişleri Bakanlığı ile bunun altyapısını oluşturmak için bir çalışma başlattık. Bakanlık olarak, TÜBİTAK ile birlikte bu çalışmayı yürüteceğiz" dedi.
Bilim insanları buluşması
Envanter çalışmasının ardından kapsama dahil olanların her yıl bir araya getirileceğini vurgulayan Nihat Ergün, "Bu buluşmalardan ilkini 2012 yılında yapacağız. Bu buluşmayı "Türk Bilim İnsanları Kurultayı" adı altında Türkiye'de düzenleyeceğiz. Yurtdışındaki araştırmacılarımızın araştırmalarının bir kısmını Türkiye'de yapmalarını öngörüyoruz ve bu da tabii olarak Türkiye'deki akademisyenleri motive edici bir unsur olacak" diye konuştu.
DÜNYA