28 Şevval 1445 | 7 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Körfez gündeminde bu hafta...31.07.2017

Son Güncelleme: 31 TEMMUZ 2017 - TSİ 10:52

Körfez basını ve gündeminde geçen hafta öne çıkan haberler...Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gündeminde üst sıralarda yer alan haberlerden derlediğimiz dosyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’ın önümüzdeki aydan itibaren, petrol ihracatında azaltmaya gidebileceğini açıklaması, uluslararası petrol piyasalarındaki ham petrolün varil fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Suud tarafı günlük petrol ihracatını 6.6 milyon varilde tutacağını açıkladı ki bu geçen yılki ihracattan günlük 1 milyon varil daha az.

Suudi Arabistan Hükümeti, Kral Selman’ın talimatıyla ülkedeki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan arkeolojik alanları, turizme açmak için çalışmalara başladı. Özellikle Semud Kavminin yaşadığı yer olarak bilinen Madaen Saleh ya da diğer adıyla Al Ula kalıntıları ile Riyad yakınlarındaki Diriyat Kapısı -ki 1700 li yıllarda önemli bir merkez olarak kabul ediliyor- bu kapsamda turistlerin ziyaretine açılarak gelir kaynağı haline getirilecek.

Suudi Hükümeti bu ana kadar İslam Ekonomisi enstrümanlarından olan sukuk yöntemiyle iç piyasaya 4.5 milyar dolarlık İslami tahvil sattı. Arap ekonomilerindeki en büyük tutara ulaşan bu satışlarla bütçe açığının kapatılması hedefleniyor. Hükümet yetkilileri bu yıl ki bütçe açığının 50 milyar doları aşacağını tahmin ediyorlar.

Suud Kralı Selman tatil amacıyla ülkeden ayrılırken, yönetimi oğlu  Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a bıraktı. Böylelikle bir ay önce birinci veliaht prensliğe getirilen Muhammed bin Selman geçici de olsa Suud Kralı olmuş oldu.   

Umman

Umman Merkez Bankası son dönem istihdam verilerini açıklarken, özel sektörde yabancı istihdamının, Ummanlı istihdamını geride bıraktığını açıkladı. Bu arada Umman İşgücü Bakanlığı, özel sektör firmalarının çalışanlarına düzenli maaş ödemesi yapıp yapmadıklarını, çalışanların banka hesaplarındaki hareketler üzerinden takip etmeye başlıyor. Son yıllarda düşük petrol fiyatları nedeniyle daralan ekonomik şartlar, özel sektörde çalışanlar aleyhine durumlar meydana getirmiş ve çalışma barışını tehdit eder gelişmeler yaşanmıştı.

Bu arada Umman ekonomisi ile ilgili bir diğer istatistik de, doğrudan yabancı yatırımlarla ilgili. Umman Ulusal İstatistik ve Enformasyon Merkezi verilerine göre, 2016 yılında Umman yaklaşık 20 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekti. Bu rakam bir önceki yıldan 2.5 milyar dolar daha fazla.  

Umman’ın başkenti Muscat’taki uluslararası havaalanının genişleme projesi %97 oranında tamamlandı. Hizmete girdiğinde 20 milyon yolcuya hizmet vermesi beklenen havaalanının ileriki yıllarda kapasitesinin 48 milyon yolcuya kadar çıkacağı bildirildi. Uluslararası Muscat Havalimanı Genişletme ve Yenileme Projesi aralarında Türk şirketlerinin de bulunduğu yükleniciler tarafından inşa ediliyor.  

Kuveyt

Kuveyt uluslararası petrol piyasalarında sadece petrol üreticisi olarak değil, aynı zamanda petrole endeksli menkul kıymetlerde ticari bir aktör olmak için, uluslararası petrol finansçılarıyla görüşmeler yapıyor. Körfezde Suudi Arabistan ve Umman uzun zamandan beri, bu alanda faaliyet göstermekteler.

Bahreyn

Bahreyn’de 50 yaşın üzerindeki yabancıların ülkeden ayrılmaları ve yine 50 yaşın üzerindekilere çalışma ve oturma izni verilmemesi tartışılıyor. Temsilciler Meclisi bu yöndeki bir teklifi reddetti. Bu arada hem İşçi Sendikaları, hem de Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri bu görüşe karşı çıkıyordu.  

AKRA İçin derleyen: Sedat Yüksel