5 Zilka'de 1445 | 14 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Sınavlarda zor soruya yüksek kolaya düşük puan

Son Güncelleme: 25 MAYIS 2016 - TSİ 11:13

Üniversite sınav sorularının puanlaması değişiyor. TBMM’ye sunulan yeni tasarıya göre her soruya farklı puan verilecek. Zor soruları yanıtlayan adaylar daha yüksek puan alacak.

TBMM Başkanlığı'na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı eğitim alanında çok önemli değişiklikler öngörüyor. Tasarı üniversite sınavları ve puanlamalarıyla ilgili de yenilikler içeriyor. Sınavlardaki her soru farklı katsayıyla çarpılarak hesaplanacak. Zorluk derecesi yüksek ve ayırt edici olarak nitelendirilen sorulara daha yüksek puan, kolay sorulara ise düşük puan verilecek.

ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda iptal edilen sorular tüm adaylar tarafından doğru kabul edilerek, hesaplanırken tasarıyla bu durum değişecek. Yargının ya da ÖSYM'nin sınavdan sonra iptal ettiği soru değerlendirme dışı bırakılacak. Kalan geçerli soruların puan değeri yeniden saptanarak, puanlama tekrar yapılacak.

Akademik kontrol

Sınavlarda hatalı soruların çıkmaması için kontrol mekanizması da genişletilecek. ÖSYM Başkanlığı, soru hazırlama, değerlendirme ve denetlemelerinde üniversitelerin yardımcı doçent kadrosundaki akademisyenlerden istifade edebilecek. Daha güvenli kimlik doğrulama modeli olan yüz tanıma, avuç içi tarama gibi biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemine geçecek.

Taslakta "Birbirine denk sonuçlar üreten sınavlar yapabilmek için benzer güçlük derecesi ve ayırt edicilik özellikleri olan sorular tespit etmek amacıyla gerçek sınavlarda sorulan fakat değerlendirme aşamasında puanlama dışı bırakılan soru" deneme soru şeklinde tanımlanıyor. Sınavlarda adaylara aynı veya farklı sorulardan oluşan deneme soruları da sorulacak. Adaylar dahil hiç kimseye hangi sorunun deneme sorusu olduğu hakkında bilgi verilmeyecek.

Sınav güvenliği

Yılda ortalama 42 sınav yapan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), sınav güvenlik sistemini yeni baştan düzenliyor. Eğitim alanını kapsayan 76 maddelik torba tasarıyla getirilen önemli bazı yenilikler şöyle:

Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı yerine Sınav Hizmetleri Dairesi kurulacak. Bu dairede Kriminal İnceleme Birimi oluşturulacak. Bu dairedeki uzmanlar, ses ve kamera görüntü çözümleri, yazı, imza, ifade ve sınav evrakında karşılaştırma, analiz ve inceleme yapacak.

ÖSYM, ihbar durumunda telefon kayıtlarının incelenmesi gibi teknik takip verilerini kullanabilecek.

Şüpheliye 2 yıl yasak

Adayların ve sınav görevlilerinin kimlik doğrulaması için zaman içinde parmak izi, avuç izi ve yüz tanıma sistemleriyle biyometrik yönteme geçilecek.

Kopya tespiti, sınavdan sonraki iki yıl boyunca yapılabilecek. Şüpheli adaylar iki yıllık sürede yasaklı olacak.

ÖSYM, gerek görürse Başbakanlık, Milli Eğitim ve İçişleri bakanlıkları dahil tüm kurumlarla protokoller yaparak adayların veya denetçilerin kişisel bilgilerini veri tabanından sorgulayabilecek.

Hürriyet