25 Şevval 1445 | 4 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Dünya Enerji Kongresi İstanbul’da başladı

Son Güncelleme: 10 EKİM 2016 - TSİ 09:41

Bölgesindeki jeopolitik yangın içinde Türkiye, enerji devlerini ağırlayacağı Dünya Enerji Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. TANAP, Türk Akımı gibi projelerle enerji koridorunun merkezine yerleşen Türkiye, 80 ülkeden bakan ve şirket yöneticilerini İstanbul’da ağırlıyor.

Dünya Enerji Konseyi’nin düzenlediği “Dünya Enerji Kongresi” başladı. Küresel enerji sorunlarına çözüm için düzenlenen en önemli uluslararası kongre, 1977’nin ardından bir kez daha yapılıyor.

İmza beklentisi

Ana teması “Yeni Ufukları Kucaklamak” olan kongre; “Dünya Enerji Liderleri”, “Geleceğin Enerji Liderleri” ve “Enerji Üçlemi” gibi özel oturumlarda enerji bakanları, iş, finans ve akademi dünyasının liderlerini biraraya getirecek. Kongre kapsamında, Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşma da bugün imzalanacak.

Türkiye ile Rusya arasındaki görüşme, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırması planlanan Türk Akımı doğalgaz hattı için imza aşamasına gelinebileceği belirtiliyor. Özellikle Rus tarafı, boru hattı için son dönemde çalışmalarını yoğunlaştırmıştı. İkili görüşmeden önce Türk Akımı için pürüzlerin ortadan kaldırılması için yoğun mesai harcandığı ifade ediliyor.

Ambargolar ele alınacak

Akkuyu’da Ruslar tarafından yapılacak nükleer santralin inşaatı için de görüşmeler çerçevesinde ilerleme sağlanmasının beklendiği bildirildi. Türkiye ile Rusya arasında, BOTAŞ’ın bu ülkeden aldığı doğalgazda yapılması istenen ilave indirimin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

Rusya tarafından Türkiye’ye uygulanan vize uygulamasının da en azından işadamları için kaldırılması masada olacak. Uçak krizinden sonra Rusların başta sebze-meyve olmak üzere Türk gıda ürünlerine, Türk şirketlerine uyguladığı kısıtlamaların da masaya yatırılması bekleniyor.

Konuşulacak projeler

TANAP

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi çerçevesinde doğal gazın 2018 yılı ortalarında Türkiye'ye, 2020 yılında da Avrupa'ya ulaşması bekleniyor. Kongrede önemli maddelerden biri olacak TANAP'ın finansman anlaşmaları ise yıl sonunda bitecek.

MAVİ AKIM

Türkiye ve Rusya arasında bugüne kadar gerçekleştirilen enerji alanındaki en büyük proje: Mavi Akım. Mavi Akım'dan doğal gaz alımı 2003 Şubat ayında başladı. Rusya'dan, ülkemize doğrudan gaz sevkiyatına imkân sağlanıyor. Yıllık 16 milyar metre küp kapasiteli boru hattı ülkemizin jeopolitiği için önemli.

AZERİ HATTI

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) ile başta Azeri petrolü olmak üzere, Hazar Bölgesi'nde üretilecek petrolün emniyetli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir boru hattı sistemi aracılığıyla Gürcistan üzerinden Ceyhan'a taşınması ve buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılması amaçlanıyor. Zirvede bu konu da ele alınacak.

TÜRK AKIMI

Rusya ile Türkiye arasında son dönemde masada yer alan en önemli doğalgaz projelerinin başında Türk Akımı geliyor. Türk Akımı projesi, Türkiye'nin gerçek bir doğalgaz merkezi olarak Avrupa gaz piyasasında elini güçlendirecek. Projeden yılda 14 milyar metreküp doğalgaz alınması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor.

En çok enerji tüketen ülke

İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) içerisinde geçtiğimiz 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke Türkiye oldu. Elektrik ve doğal gazda Çin'den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olan Türkiye, bu ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini yerli kaynaklardan karşılıyor. Enerji ithalatçısı olduğu için önemli bir pazar olarak görülen Türkiye'nin, bölgesindeki ülkeler arasında enerji koridorunun merkezinde bulunduğu için de önemi gün geçtikçe artıyor.

Milliyet / Y. Şafak