24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Tarlada 1 rafta 10 TL devrine son

Son Güncelleme: 10 OCAK 2015 - TSİ 10:30

Enflasyonun üzerinde zamlanan tarım ürünleri takibe alınıyor. Değerlendirme Komitesi tarladan rafa olan süreçteki fahiş kârlara son verecek. Fiyat yetkisinin TMO'ye verilmesi gündemde

Enflasyonda iyileşmeyi geciktiren gıda fiyatlarında frene basılıyor. Gıda ürünlerinde arz-talep, üretim- tüketim dengelerini temel alarak fiyat gelişimini izlemek üzere kurulan "Değerlendirme Komitesi" ilk adımı atıyor. Komite stok yönetimi, üretim, pazarlama ve tüketim zinciri başta olmak üzere gıda piyasasını takibe aldı. Buna göre, tarla-market fiyat farkına ilişkin dağıtım zinciri halkası tek tek belirlenecek. Dağıtım zincirindeki aracıların kâr marjının belirli oranda sınırlanması dahil bir dizi önlem alınacak. Yüksek marjlara izin verilmeyecek. Böylece "tarlada 1, markette 10 lira" devri de kapanmış olacak.

Dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara etkisini de masaya yatıran komite, alınacak önlemleri Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunmaya hazırlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl enflasyon yüzde 8.17 düzeyinde gerçekleşirken özellikle gıda fiyatları bunun üzerine çıktı. Örneğin kuru kayısının fiyatı bir yılda yüzde 113, fındık 94, ayva 54 zamlandı. Merkez Bankası ve Hazine'nin de içinde yer aldığı komite, tarımsal üretim ile gıda ve ürün fiyatlarındaki dalgalanmaları mercek altına aldı. Dolaylı "tavan" uygulaması ile tarla- market arasındaki uçurumun önüne geçebilmek için dağıtım zinciri halkaları tek tek belirleniyor. Bu yetkinin Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) verilmesi gündemde. Komite dağıtım zincirindeki yapısal sorunlara da çözüm üretecek. Yetkililer, üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki farka dikkat çekerek, "Tabloya baktığınızda üretici fazla bedel ödüyor, üretenin cebine bir şey girmiyor. Sorun aradaki zincirden kaynaklanıyor. Komite'nin aracılara müdalesi kaçınılmaz" değerlendirmesini yaptı.

Sabah