18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Verem ölümcül hastalık olmaya devam ediyor

Son Güncelleme: 25 MART 2019 - TSİ 09:58

Verem, küresel önlemlere rağmen kamu sağlığını etkileyen önemli sorunlardan biri olmaya devam ediyor. Dünyada her gün yaklaşık 4 bin 500 kişi verem yüzünden hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, 2017'de 10 milyon tüberküloz (verem) hastası bulunurken, 1,6 milyon kişi bu hastalık yüzünden yaşamını yitirdi.

Ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında ilk 10 sırada yer alan verem, tedavisi olmasına rağmen çocuklar dahil çok sayıda kişinin hayatına mal oluyor. 

DSÖ'ye göre, 2017'de yaklaşık 1 milyon çocuk verem mikrobu taşırken 230 bin çocuk bu hastalık yüzünden hayatını kaybetti.

Güneydoğu Asya yaklaşık yüzde 44 ile veremin en sık görüldüğü bölge olarak öne çıkıyor. Bunu yüzde 25 ile Afrika kıtası ve yüzde 18 ile de Batı Pasifik Bölgesi takip ediyor.

Dünya genelinde rastlanan verem vakalarının üçte ikisi Hindistan, Çin, Endonezya, Filipinler, Pakistan, Bangladeş ve Güney Afrika gibi ülkelerde yoğunlaşıyor.

Avrupa'da ise veremin en sık rastlandığı ülkelerin başında Romanya ve Bulgaristan geliyor.

Verem nasıl bir hastalık, belirtileri neler?

Dr. Sevda Özdoğan, tüberkülozun alınan nefesle ciğerlere girmesi sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu vurgulayarak, enfekte olan kişide mikrobun kan yolu ile tüm vücuda yayılabildiğini ve herhangi bir organda hastalığın görülebildiğini söyledi.

Başlıca bulaşmanın bakterinin olduğu havanın solunmasıyla olduğunu, akciğer veya hava yolu dışındaki organlarda olan tüberkülozun, mikrop dış ortama çıkamadığı için çevredeki kişilere bulaşmadığını, esas bulaşmanın akciğer tüberkülozu hastalarına tanı konulana kadar geçen sürede gerçekleştiğini aktaran Özdoğan, etkili tedaviye başlandıktan yaklaşık 1 ay sonra bulaşıcılığın kaybolduğunu kaydetti.

Özdoğan, daha önce bu hastalık nedeniyle tedavi olmuş ve halen aktif hasta olmayan kişiler veya hasta kişinin yanında bulunan ama kendisi hasta olmayan kişilerin hiçbir şekilde bu hastalığı başkasına bulaştırmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Toplumda hala yanlış bir kanaatle bu hastalık utanılacak bir durum gözüyle görülüyor ve saklanmaya çalışılıyor. Bu durum tedavide aksaklıklara yol açabiliyor. Ancak günümüzde kullanılan etkili ilaçlar sayesinde hastalık tamamen tedavi edilebiliyor. Bu bir enfeksiyon hastalığı olduğu için herkeste görülebilir."

Üç haftadan uzun öksürüğe dikkat

Akciğer tüberkülozunda uzun süren, geçmeyen öksürük, balgam, iştahsızlık, kilo kaybı, geceleri aşırı terleme, bazen de kanlı balgam çıkarma gibi belirtiler görüldüğünü aktaran Özdoğan, "Ancak her öksürükte hemen tüberkülozun akla gelmemesi gerekiyor. Grip, basit solunum yolu enfeksiyonu veya zatürre geçiren kişilerde de öksürük olur. Ancak öksürük eğer 3-4 haftadan uzun sürüyorsa ve beraberinde belirttiğimiz diğer belirtiler de varsa mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak ve akciğer grafisi çektirmek gerekir" dedi.

AA