22 Şevval 1445 | 1 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çek mağdurunda 'tahliye' heyecanı

Son Güncelleme: 11 OCAK 2012 - TSİ 10:44

Karşılıksız çeke hapis cezasını kaldırarak 10 yıl süreyle çek düzenleme yasağı getiren tasarı Çek Kanun Tasarısı yarın Adalet Komisyonu’nun gündemine geliyor. Tasarı yasalaşırsa şu an bu nedenden dolayı hapiste bulunan yaklaşık 10 bin kişiyle tahliye yolu gözükecek ve 217 bin karşılıksız çek dosyası düşecek. 
Karşılıksız çek yüzünden hapiste yatan binlerce kişinin beklediği karşılıksız çeke hapis cezasını ortadan kaldıran yasa tasarısı yarın TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülecek. Tasarının görüşmelerinin aynı gün tamamlanamaması halinde komisyon çalışmalarına 13 Ocak Cuma günü de devam edecek ve tasarıyı Komisyondan geçirecek. Tasarının komisyon aşamasının tamamlanmasının ardından vakit geçirilmeden gelecek hafta genel kurul gündemine alınarak kanunlaştırılması bekleniyor. 
Tasarıyla, 5941 sayılı Çek Kanunu’nda karşılıksız çek kesenlere hapis cezası kaldırılıyor, 10 yıl süreyle çek düzenleme yasağı getiriyor. Karşılıksız çek işlemlerinde şikayete bağlı olarak uygulanan adli yaptırım, talebe bağlı idari nitelikte yaptırıma dönüştürülüyor. 
Tasarıda ayrıca, çekin üzerinde yazılı baskı tarihten itibaren 5 yıl içinde ibraz edilmemesi halinde muhatap bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumluluğunun sona ereceği yönünde düzenleme yapılıyor. Karşılıksız çeklere ilişkin her bir yaprak için verilmesi öngörülen bin 500 güne kadar adli para cezası kısmı kaldırılarak, adli yaptırım idari yaptırıma dönüştürülüyor. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararına karşı yapılacak başvuru ve itirazlar hakkında Kabahatlar 
Kanununun hükümleri uygulanacak. 
Çek Yasası'nın "Etkin pişmanlık ve yasakların kaldırılması" başlıklı 6'ncı maddesinin başlığı "Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılması" şeklinde değiştiriliyor. İlgili değişikliğe göre karşılıksız kalan çekin bedelini ticari işlerde temerrüt faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte  tamamen ödeyen kişi hakkındaki çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kaldırılacak, Merkez Bankası'na da bildirilecek. 
Kanuna eklenen geçici madde ile de yeni çek defterlerinin bastırılıp dağıtılmasına ve eski çek defterlerinin imhasına  ilişkin esaslar düzenleniyor. Bankalar, Merkez Bankası'nca kanunun yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde yeni çek defterlerini bastıracaklar. Ayrıca 30 Haziran 2012 tarihine kadar müşterilerine yeni çek defterlerini verecek ve ellerindeki eski çek defterlerini imha edecekler. Bankaların müşterilerine verdikleri eski çek defterleriyle ilgili olarak muhatap bankanın ödemekle yükümlü olduğu tutara ilişkin sorumlulukları 30 Haziran 2018’de sona eriyor. 31 Aralık 2017 tarihine kadar üzerinde yazılı düzenleme tarihinden önce çekin ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersiz sayılıyor. Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına ilişkin kayıtların, kanun gereği silinmesini gerektiren şartlar oluşana kadar Merkez Bankası'nda tutulmaya devam edilmesi hükme bağlanıyor.
DÜNYA