30 Şevval 1445 | 9 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

'Türkiye yerli çip üretiminde kararlı'

Son Güncelleme: 14 ŞUBAT 2015 - TSİ 10:36

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yerli çip üretimi konusunda kararlıyız, bu konudaki çalışmaları başlattık" dedi. ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında temeli atılan, ülkenin ilk galyum nitrat temelli çipini üretecek fabrikasından sonra, ilk büyük ölçekli seri üretim kapasitesine sahip silisyum temelli çip fabrikası için de çalışmalar başladı. Işık, üretim için en iyi teknolojinin tespit edileceğini, ardından da fabrika yatırımına başlanacağını belirterek, "Hazırlıklarımız sürüyor" diye konuştu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Bahadır Tunaboylu da dünyada çip üretiminde tercih edilen silisyum, galyum nitrat ve galyum arsenitten olmak üzere 3 hammadde bulunduğunu ancak en yaygın kullanılanın silisyum olduğunu söyledi. Galyum nitratın en çok LED lamba ve sensör çiplerinde kullanıldığını belirten Tunaboylu, silisyumun ise bilgisayar, cep telefonu, hafıza çipi, dedektör ve amplifikatörler (yükselteç) gibi çok sayıda ürün çeşidinde kullanıldığını ifade etti.

Tunaboylu, bu alanda Malezya'nın da entegre devre, paketleme ve elektronik endüstrisi bulunduğunu anlattı. "Silisyum, dünyada çip üretiminde kullanılan en olgunlaşmış ve en ekonomik teknoloji. Dünyada üretilen çip, işlemci, hafıza ve cihazların yüzde 90 gibi çok büyük bir çoğunluğu silisyum tabanlı teknolojilerle üretiliyor. Türkiye'de bu konuda tasarımdan sonra aynı zamanda üretim konusunda da adımlarını atmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sabah