23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Gıdada zam korkusu

Son Güncelleme: 21 AĞUSTOS 2014 - TSİ 10:54

Türkiye’de bir taraftan Avrupa’ya ambargo koyan Rusya’ya gıda ihracatı tartışılırken diğer taraftan özellikle fındık ve buğdaydaki spekülatif hareketler yeni zamları gündeme getirdi. Kuraklık ve don etkisiyle birçok üründeki rekolte kaybıyla özellile fındık ve buğday gibi ürünlerde üreticide yaşanan zam oranı yüzde 30 ile 70 arasında olunca sanayiciler de harekete geçti.

Zamların sadece rekolte kaybından kaynaklanmadığını ifade eden Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, iklim bahanesiyle üreticilerin buğday, fındık ve antep fıstığı başta olmak üzere hammadde niteliğindeki birçok üründe stokçuluk yapıp fiyat yükselttiğini; sanayicinin de yakın bir zamanda bu ek maliyeti ürün fiyatlarına yansıtmaya başlamak zorunda kalacağını söyledi. Spekülatif hareketlerin sanayiciyi mağdur ettiğini belirten Kopuz, “Zam yapmama adına sabrımızı sonuna kadar zorluyoruz ama devlet bu işe el koymazsa zamlar kapıda. Bıçak kemiğe dayandı” dedi.

En yüksek fiyat artışının görüldüğü ürünlerden fındık yüzde 75, buğday ise yüzde 30 zam yaşandığını kaydeden Kopuz, “Buğdayda bu yıl rekolte 18 milyon ton. Ancak bu Türkiye’ye yetmesine rağmen fiyat yüzde 30 arttı. Fındıkta da 500 bin ton rekolte bekleniyor. Burada yüzde 75’lik fiyat artışı var. Buna rağmen çiftçi, üreticiye buğday ve fındık vermiyor. Rekolte düşmüş olsa bile geçmiş yıllardaki stoklar ne oldu? Fiyatlar daha yükselecek diye bekliyor. Sanayici bu malları tedarik edemez ya da normal fiyatın üzerinde alırsa bunun tüketicinin cebine yansır.” dedi.

Dünyanın fındık ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan Türkiye’de fındık bulamadıklarının altını çizen Kopuz, “Hangi birlikler spekülatif hareketlere, stokçulağa teşvik ediyorsa; hangi kuruluşlar bu çiftçiyi zehirlemişse, bunu devlet düzenleyecek.

Hürriyet