12 Zilka'de 1445 | 21 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Sukuk'ta perde açılıyor

Son Güncelleme: 6 EYLÜL 2012 - TSİ 11:05

Türkiye, Batılı ülkelerin trilyonlarca dolarlık Körfez fonlarını çekmek için girdiği sukuk (kira sertifikası) pazarına adım atıyor. İngiltere, Fransa, Hindistan hatta Rusya gibi ülkelerin yasal düzenlemeler yaptığı 150 milyar dolarlık sukuk piyasası için ilk ihracın bu ay gerçekleşmesi bekleniyor.

1 Milyar dolara çıkabilir

Sukuk ihracında vadenin, miktarın ve getirinin, yatırımcı toplantıları ile birlikte şekillenmesi bekleniyor. Tutarın ise talebe ve yatırımcı ilgisine bağlı olarak 1 milyar dolara kadar çıkabileceği belirtiliyor. Hazine'nin bu ihraçla Türkiye'nin daha önce tam olarak faydalanmadığı İslami yatırımcı kitlesinden kısa vadede milyarlarca dolarlık fon sağlaması bekleniyor. Sukuk ihraçları ile bir taraftan parasını İslami şartlarda değerlendirmek isteyen yeni bir yatırımcı kitlesi ilk kez Sabit Getirili Menkul Kıymetler'le (SGMK) Türkiye'ye çekilirken, diğer taraftan konvansiyonel SGMK yatırımcılarına da çeşitlilik sağlanacak.

Batı'da ilk adımı ingiltere attı

Sukuk piyasası Körfez ülkelerinde doğdu. Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Endonezya, Katar gibi ülkeler her yıl milyarlarca dolar sukuk ihraç ediyor. Doğu ülkelerinin ilgi gösterdiği sukuk ihracı son yıllarda Avrupa'da da yayılıyor. Kira sertifikası piyasası için İngiltere, Fransa, Hindistan ve Rusya yasal düzenleme yapıyor. İslami finans sistemin uygulanmasını sağlayacak yasa değişikliklerini yaparak İslami bankalar kuran tek Avrupa ülkesi olan İngiltere'de 21 banka İslami bankacılık hizmetleri sağlıyor. Bunların yanı sıra, ABD, Japonya, Çin, Almanya'nın Saxony-Anhalt Eyaleti, kira sertifikası ihraç ederek pastadan pay kapma yarışı içerisinde. Türkiye ise bu konuda vergi düzenlemeleri yaptı.

Sabah