29 Şevval 1445 | 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

252 yöresel ürün coğrafi işaret için sırada

Son Güncelleme: 27 HAZİRAN 2016 - TSİ 11:38

Türkiye’de 189 olan coğrafi işaret tescilli ürün sayısının 500’e yükseltilmesi hedefleniyor. TOBB Coğrafi İşaretlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş, Türkiye’de coğrafi işaret alabilecek 2 bin 500 ürün bulunduğunu belirtti.

Dünya coğrafi işaretler pazarı 200 milyar dolara ulaşınca Türkiye de işaretli üründe çıtayı yükselti. Türkiye’de bugün 189 adet coğrafi işaret tescilli ürün var. Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) verilerine göre de 252 ürün coğrafi işaret için sırada. Fakat bu konuda hedef çok daha büyük.

AB tescilli sadece 2 ürün var

Türkiye’nin AB’den tescil alan sadece iki ürünü bulunduğu belirten Karakuş, “Şu anda sadece Gaziantep Baklavası ve Aydın İnciri AB tescili almış ürünlerimiz. Bu sayı Avrupa’daki birçok ülkede 100’lerle ifade edilecek sayıda. Afyon sucuğu, Malatya kayısısı sırada bekleyen ürünlerimiz ama henüz tescil almadılar. Bunu çoğaltmamız gerekiyor” dedi. Karakuş, bu sürecin şu anda TBMM’de olan Coğrafi İşaretler Kanunu’nun çıkmasından sonra hızlanacağını belirtti.

İtalya, Parmesan peynirinden 1.5 milyar euro ciro yapıyor

Dünya coğrafi işaretler pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Sadece AB’de 55 milyar euroluk yani yaklaşık 170 milyar TL’lik bir pazar var. Fransa, İtalya ve İspanya bu konuda başı çeken ülkeler. İtalya sadece Parmesan peynirinden 1.5 milyar euro ciro elde ediyor.

Yerel ürünlerin küresel bazda giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli, “Coğrafi işaretler her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan bir uygulama haline geldi. AB’de coğrafi işaretli ürünlerin fiyatları benzerlerinden 2-3 katı daha yüksek. Türkiye’nin, sahip olduğu potansiyel göz önüne alındığında, bu alanda haklı bir üstünlük elde etmesi çok mümkün” dedi.

Dünya