11 Zilka'de 1445 | 20 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

YÖK Başkanı: 'Diplomanın pul olamaması için çalışıyoruz'

Son Güncelleme: 16 HAZİRAN 2016 - TSİ 11:22

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlıktaki başarı sıralamasının önümüzdeki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık ve diş hekimliği fakülteleri için de getirileceğini belirtti. Prof. Dr. Saraç, şunları söyledi:

"Yükseköğretim süreçlerinde kalitenin yükseltilmesi için dirayetli adımlar atıyoruz, çeşitli planlarımız var. Yükseköğretimde girdi kalitesinin yükseltilmesi için son bir yıl içinde önemli kararlar aldık. Başarı sıralamasında aralarındaki fark yüzbinleri bulan öğrencilerin aynı sınıfta, aynı öğretim üyesinden, aynı müfredatı takip etmesinin eğitim bilimi açısından doğru olmadığını düşünüyoruz.

Bunun için ilk olarak tıpta 40 bin, hukukta 100 bin, daha sonra mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin taban başarı sırası şartı getirdik. Bir sonraki yıl için de bu yılki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri için de başarı sırası getirmeyi düşünüyoruz.

Bu programlar için başarı sıralaması sınırı paydaşlar ve alanının uzmanlarınca istendi. Bunu belirlerken sınırlamanın yıkıcı olmamasını da gözettik. Bu tedbirler girdi esaslıdır, süreç ve çıktı esaslı düzenlemeler de gereklidir, bu yolda da adımlar atıyoruz. Bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasını istemiyoruz.
Mezuniyet sonrasında meslek icrası için sadece YÖK’ün değil diğer ilgili paydaşların da katkı sağlayacağı bir ‘mesleki yeterlilik sınavının’ olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konu yasal bir düzenleme gerektiriyor. Bunu hükümetin gündemine taşıdık.

Bilim hayatının olmazsa olmazı temel bilimlerdir. Son yıllarda sürekli açılan bu programlarda ciddi bir planlama yapılmadığı için büyük boşluklar yaşanıyordu. 20’ye yakın öğretim üyesinin bulunduğu bölümlere hiçbir öğrenci yerleşmiyordu. Geçen yıl rasyonel bir planlama yaptık ve temel bilimlerde doluluk mühendislik programlarının önüne geçti. Geçen sene öğrenci verilmeyen bazı üniversitelerin bu bölümlerine öğrenci kontenjanı verdik. Fakat bu da belli kriterler çerçevesinde belirlendi."

Hürriyet