30 Şevval 1445 | 9 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'TEOG geçici aile kalıcıdır'

Son Güncelleme: 26 NİSAN 2017 - TSİ 10:12

Yrd. Doç. Dr. Güliz Kolburan sınav baskısı ve aile ilişkileri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Sınavlara gereğinden fazla anlam yükleyerek, fizyolojik ve psikolojik olarak stres altında olan ergenler üzerinde sınav baskısı oluşturmanın çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güliz Kolburan, bunun ailevi ilişkilerde de problemler oluşturabileceği uyarısında bulundu ve “TEOG gelip geçici, aile ilişkisi kalıcı” mesajını verdi.

Ailelerin çocuklarının hayatını TEOG’a endekslememeleri gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kolburan, “Çocukların bütün kimlikleri tek bir sınava endekslenmemeli. Sevginin koşula bağlanması, çocuk gelişimini olumsuz etkiler. Kişilik gelişimi açısından sıkıntılar oluşturur. Buna dikkat edilmesi önemli. Çocuklar başarılı da olsa başarısız da, ailelerin çocuklarına olan sevgisinin devam ettiği mesajı verilmeli, sevgi ve kabul koşula bağlanmamalı” Dedi.

Öğrencilere ve Ailelerine Tavsiyeler

Yrd. Doç. Dr. Kolburan, son olarak TEOG sınavına girecek öğrencilere ve ailelerine şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklar, sınavdan önce hoşlarına giden, onları olumsuz etkilemeyecek keyifli etkinliklere katılmalı. Kendilerini sakatlayacak spor aktivitelerinden sınav öncesinde uzak durmalarında fayda var. Yine sindirim sistemini bozacak yiyeceklerden uzak durulması gerekir. Uyku düzeni önemli. Ancak bu da aileler tarafından koşul haline getirilmemeli. Önemli olan çocuğun bu konuda farkındalık sağlaması. Ancak içselleştirilen amaçlar çocuğun kendisine ait amaçlar haline gelir. Kendisine ait amaçların gerçekleştirilme motivasyonu da daima daha yüksektir. Aile, bu konuda tek taraflı bir karar vermemeli. Kararlara çocuğun da dahil olması önemli. Öte yandan sınav sırasında zamanı iyi kullanmak gerekir. Emin olunan, bilinen soruların işaretlenmesi; bilinmeyen soruların ise üzerinde vakit kaybetmemek, vakit kalırsa bu sorulara yeniden dönmek önemli.”

MEB hatırlattı: Bu bir yerleştirme sınavı değil

Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl dördüncüsü yapılacak ortak sınavlarla ilgili "Bu sınavlar bir seçme ve yerleştirme sınavı değil, ilgili derslerin yazılı sınavıdır" hatırlatmasını yaptı. Merkezi yerleştirme sınavlarının en son SBS olarak yapıldığını vurgulayan MEB "SBS'nin yerine yeni bir sınav ihdas edilmemiştir. Ortaöğretime yerleştirme okul başarısına göre yapılmaktadır. Okul başarısının belirlenmesinde veliler arasında var olan olumsuz algıyı ortadan kaldırmak için bazı sınavların merkezi yapılması kararlaştırılmıştır. 8'inci sınıf ortak sınavları da bu kapsamdadır" açıklamasını yaptı.

Esas olan okul başarısı

MEB tarafından temel eğitimden ortaöğretime geçişte ayrı bir sınav uygulamasının sonlandırıldığı vurgulanan açıklamada "Ortaöğretime yerleşmede okul başarı puanları esas alınır. Yapılan uygulama, öğrencileri normal okul başarı puanları ve ders notları ile ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemidir" denildi.

Milli Gazete, Sabah