19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Vergide yeni sistem

Son Güncelleme: 31 ARALIK 2012 - TSİ 11:55

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zenginden çok, fakirden az vergi alınmasını öngören sistemin detaylarını açıkladı. Bu başlığın altında pek çok sektörde kayıt dışılığı azaltacak çalışmaların da olduğunu aktaran Şimşek, “Gelir Vergisi oranlarıyla oynama, oranları artırma gündemde değil. KDV oranlarını artırma gündemde değil. Kurumlar Vergisi oranlarında bir artış gündemde değil. Ama bazı imtiyazlar, bazı istisnaların azaltılması, kaldırılması gündemde” dedi. 
Şimşek Maliye Bakanlığı olarak 2013 yılında önceliklerini “Kayıt dışılıkla mücadele, vergi, hukuk güvenliği, öngörülebilirliği artırma, mevzuatın tereddütlere mahal vermeyecek şekilde netleştirilmesi, adalet sisteminin hızlandırılması, vergi sisteminin basitleştirilmesi” olarak sıraladı. Mehmet Şimşek, “Maliye Bakanlığı olarak; biz vergi sistemini daha basit, adil, şeffaf, anlaşılır bir şekilde olması için adımlarımızı daha da hızlandıracağız. Gerek Vergi Usul Kanunu, gerek Gelir Vergisi Kanunu konularında epeyi mesafe kat ettik, ben inanıyorum ki 2013’ün ilk yarısında bunlar bir şekilde Meclis gündemine gelir” açıklamasında bulundu. 

Beyanname sistemine geçilirse kişinin faiz, temettü, kira gibi birden fazla gelir kalemlerinin bir bütün olarak değerlendirileceğini ve girdiği dilime göre vergi vereceğini de söyledi. Beyanname verecek mükellef sayısını artırmayı ümit ettiklerini de vurgulayan Şimşek, “Daha fazla sayıda kişi elde ettiği gelirler için beyanname verecek” dedi. Şimşek, buna örnek olarak yüzde 15’lik vergiye tabii olan sporcuları da gösterdi. Şimşek, burada daha fazla gelir elde edenden daha fazla vergi almak esasıyla hareket ettiklerini vurgulayarak sorular üzerine şu örneği verdi: “Şu anda faiz gelirinin üzerinde yüzde 15 bir stopaj alıyoruz. Yani faiz geliri ne olursa olsun, 100 bin lira gelir elde etseniz de yüzde 15 stopaj ödüyorsunuz. Belki yeni düzenlemeyle biz diyeceğiz ki, ‘bu normal vergi oranlarına tabidir, 100 bin lira o zaman yüzde 35 vergiye tabi olacak’. O zaman yüzde 15 kesilmeyecek, kesildiyse de düşülecek, mahsup edilecek. Örnek olarak, yılda 10 bin liralık faiz geliri olan bir kişi yüzde 15 ödeyecek, beyanname sınırının altında kalacaksa sorun yok. Ama diyelim ki, başka birinin faiz, kira, temettü geliri 120 bin lira. Beyanname ver diyeceğiz. Geliri girdiği vergi dilimine göre vergilendirilecek.