18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Nepal sonrası sismik hareketlilik!

Son Güncelleme: 6 MAYIS 2015 - TSİ 11:26

Kosta Rika, Japonya, Rusya ve ABD'de volkanlar uyandı. Nepal depremi sonrası ülkenin zemini kaydı. Papua Yeni Gine'de her gün deprem var.

Rusya'nın Kamçatka bölgesinde bulunan 3 bin 300 metrelik Şiveluç Volkanı önceki gün yine patladı. Geçtiğimiz mart ayında 16 yıllık sessizliğin ardından yeniden harekete geçen Şiveluç Volkanı'nda yaşanan son patlamada küller 7.5 kilometreye kadar yükseldi. Bölgedeki havayolu trafiği için sarı alarm verildi.

150 yıl sonra uyandı

Son büyük patlaması 1865'te gerçekleşen Kosta Rika'daki Turrialba Volkanı da yeniden harekete geçti. İki gündür 10 bin metreye yükselen dumanlar yüzünden volkanın bulunduğu bölgedeki havaalanı 2 gün kapalı tutuldu. Volkan ülkenin başkenti San Jose'ye sadece 60 km mesafede bulunuyor. Japonya'nın başkenti Tokyo'ya 80 kilometre uzaklıktaki pasif Hakona Volkanı'nda ise 48 saattir üst üste patlamalar yaşanıyor. 1500 metre yükseklikteki volkan 2 bin 900 yıl önce yaşanan magmatik hareketler sonucu meydana gelmişti.

Göl kıyısında çökme

ABD'nin en güneydeki eyaleti Hawaii'de Kilauea Volkanı'ndaki hareketlilik bölgedeki krater parçalarında çökme yaptı. Bölgedeki volkanik göl üzerinde patlama yaşandı. Papua Yeni Gine'de son 4 günde 7 ve üstü büyüklükte 3 deprem yaşandı. Öte yandan Avrupa Uzay Ajansı'nın Sentinel uydusundan alınan son Nepal görüntülerinden yola çıkan uzmanlar deprem sonrası dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in 2.8 santimetre kısaldığı, ülkenin başkenti Katmandu'nun zemininin 1 metre yükseldiği sonucuna vardı. Depremin merkez üssü olan 120 kilometre uzunluğunda 50 km genişliğindeki bölgede de 1 metrelik kayma oldu.

Kasabayı deprem yuttu

Nepal’deki depremin kırsala etkileri yeni açığa çıkıyor. Yeni görütüler, turistik bir bölge olan Langtang’ın tamamen toprak altında kaldığını ortaya koydu

25 Nisan’da Nepal’de meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem sonrası ölü sayısı 7 bin 500’e yükseldi. Turistler tarafından sıkça ziyaret edilen yerlerden biri olan ve Himalaya manzarasıyla ünlü Langtang’ın ise tamamen toprak altında kaldığı ortaya çıktı. Başkent Katmandu’nun 60 kilometre kuzeyindeki küçük Himalaya kasabası, deprem ve artçı sarsıntıların tetiklediği heyelanlar nedeniyle felaketi yaşadı. Depremden önce turistlerin sıkça ziyaret ettiği yerlerden biri olan Langtang, kamyon büyüklüğündeki kayaların düşmesi sonucu tamamen ortadan kayboldu. Bölgede turistlere hizmet veren yerler, binalar ve sağlık ocakları da toprak ve buzul yığınının altında kalırken 9’u yabancı 60 kişinin cesedi bulundu. Deprem ve heyelan yüzünden hasar gören yollar, ulaşıma engel olurken, arama kurtarma ekiplerinin de bölgeye ulaşımı güçlükle sağlanıyor.

Sabah