17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Sınavlarda 15 dakika kuralı kaldırılıyor

Son Güncelleme: 18 EKİM 2017 - TSİ 14:04

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YSK) ilişkin her türlü hazırlığı yaptıklarını belirterek, "Sınava başvuru mart ayı içinde yapılacak. Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018." dedi.

ÖSYM olarak adayların şikayet ettiği birçok konuda iyileştirme yapacaklarını açıklayan Özer, "09.45 kuralı konusunda atılacak bir adım olup olmayacağı" sorusunu yanıtlarken, "15 dakika kuralını kaldırıyoruz. Sınav başlama saati olan 10.00'dan sonra öğrenciler sınava alınmayacak. Öğrencinin lehine olabilecek ve ÖSYM'nin işleyişinde herhangi bir problem oluşturmayacak her türlü iyileştirmeyi yapacağız." dedi.

Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak." dedi.

Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

YKS'deki belirsizlikler öğrenci ve yayıncıları endişelendiriyor

Üniversiteye girişte YGS ve LYS’lerin yerine getirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) hemen bu yıl uygulanacak olması öğrenciler, öğretmenler ve yayıncıları olumsuz etkiledi. YKS, dil sınavı hariç haziranda belirlenecek bir hafta sonu cumartesi günü iki oturum halinde yapılacak.

Dil sınavı ise tek oturum olarak pazar günü gerçekleştirilecek. Tüm adaylar, YKS’nin ilk oturumunda yapılacak Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) girecek. TYT puanı en az 150 olanlar önlisans; en az 180 olanlar lisans programlarını tercih edebilecek. Cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda ise Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer alacak.

Geçen yıl üniversiteye giriş sisteminde adaylar birinci basamak sınavı YGS’de Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinden sınav oluyorlardı. Her bir test 40’ar sorudan oluşuyor, adaylara 160 soru soruluyordu. Bu yıl ilk basamak olan TYT’de sadece Türkçe ve Temel Matematik’ten 40’ar soru olmak üzere toplam 80 soru yer alacak.

İkinci basamakta da soru sayıları yarıdan fazla düştü. Bu yıl Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinde 40’ar soru sorulacak. Geçen yıl LYS’de Türk Dili ve Edebiyatı’nda 56, Coğrafya-1’de 24 olmak üzere Edebiyat-Coğrafya sınavında 80 soru vardı. Fen Bilimleri Sınavı 90 sorudan, Matematik sınavı 80, Sosyal Bilimler sınavı da 90 sorudan oluşuyordu. Bu yıl testlerde derslere göre konu dağılımının ve puanlamanın nasıl olacağı ise henüz netleşmedi. Ancak ilk paylaşılan bilgilere göre puan türleri incelendiğinde, Sözel Test’in sadece sözel puanda yüzde 50 etkisi olacağı görülüyor.

Geçen yıl sadece tarihten 44 soru sorulmuştu, şimdi toplam soyu sayısı 40’a düşünce tarih ve felsefe grubu derslerinin etkisi azaldı. Bu durum da özellikle bu alanlardaki öğretmenleri olumsuz etkiledi.

Yayıncılar için zor bir yıl olacak

Liselere girişte TEOG kaldırıldı, yeni sistem netleşmedi, üniversiteye girişte de yeni sınav sistemi ve soru dağılımlarıyla ilgili belirsizlik sürüyor. Bu durum sınavlara yönelik soru Kitapları hazırlayan yayıncıları zarara uğrattı. Sistem açıklandığında YKS’de lise müfredatından soruların çıkacağı söylenmişti ancak soruların dağılımı ve açık uçlu soru örnekleriyle ilgili bilgi verilmedi.

Eski sınav sisteme göre soru kitaplarını hazırlayan yayınevleri, şimdi bu kitapların soru dağılımlarını, içeriği ve kapaklarını değiştirmek için YÖK’ten yapılacak açıklamayı bekliyor. Ancak yayıncıların büyük bir endişesi var. Öyle ki bu yıl 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanan yeni müfredatın gelecek yıl tüm sınıflarda geçerli olması nedeniyle 5-6 aylık bir süreç için yeni kitap hazırlamak durumunda kalacaklar. Yayınevleri bu süre için yeni kitap hazırlayıp hazırlamama konusunu tartışıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin verdiği bilgilere göre 2016 yılı cirosu 3.259 milyon TL olan eğitim yayıncılığının Türkiye’nin toplam yayıncılık sektöründe yüzde 51.44’lük bir pazar payı var. 2017’nin ilk 8 ayında 270 milyon 295 bin 600 adet bandrol alındı, bu bandrollerin 142 milyon 7 bin 170’i (Yüzde 52,5’i) eğitim yayıncılığına ait. Piyasadaki YGS, LYS ve TEOG kitaplarının sayısı 100 milyonun üzerinde, bunun da TL olarak karşılığı 2 milyar.

AA, Milliyet