6 Zilka'de 1445 | 15 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Çocuklara güvenlik eğitimi nasıl olmalı?

Son Güncelleme: 2 MART 2015 - TSİ 13:09

Her gün basında şiddet haberleriyle karşılaşırken anne-babaların aklı da, evde yalnız kalan, arkadaşlarıyla birlikte dışarıya çıkan ya da birlikte gezerken bile birkaç saniye içinde gözden kaybolan çocuklarında.

Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, bu kaygı konusunda ailelerin yalnız olmadığına dikkat çekiyor: “Dünya her geçen gün daha fazla şiddete tanık olmaya başladığımız bir yer haline geldi. Şiddet, nüfusla birlikte artmış olabilir veya biz şiddeti her türlü basın yayın organı ve sosyal medya aracılığıyla daha fazla duyuyor olabiliriz. Maalesef çocuklar ve gençler de aynı bilgileri gazete, TV ve sosyal medya aracılığıyla duyabiliyor. Bu durum maalesef onların da kaygılanmasına ve kendilerini güvensiz hissetmelerine neden olabiliyor. Ancak anne-babalar bir yandan da çocuklarını korumanın yolunu bulmak, onları bilgilendirmek zorundalar.”

Tanıdıklardan da zarar gelebilir

Peki çocuk ve gençleri korkutmadan korumanın yolunu nasıl bulacağız? Doç. Dr. Koçkar, bu konuda ailelere şu önerileri sıralıyor:

Günümüzde çocuk ve gençler her türlü saldırı ve şiddete maruz kalabilir. Bu tür olaylar oldu ve devam edecek. Bu noktada yapılması gereken, çocuklarımızı, güvende olmalarını sağlayabilecek bilgi ve beceriyle donatmak olmalı. Öncelikle bilinmesi gereken bir konu, çocukların çoğunlukla tanıdıkları bir kişi tarafından zarar gördüğü gerçeği. Bu nedenle, çocukların hem yabancılar hem de tanıdıkları kişilere dair net kural ve sınırları bilmeleri gerekir.

Çocuk ve gençleri korumanın en iyi yolu, onların neler yaptığını ve onları rahatsız eden bir şey olup olmadığını bilmekten geçer. “Son zamanlarda merak ettiğin veya canını sıkan bir şey var mı” tarzında bir soru sormak ve sabırla cevabı dinlemek için vakit ayırmak önemli.

Bizi kaybedersen ne yaparsın?

Çocuklar yalnız başlarına kaldıklarında farklı güvenlik kuralları olması gerektiğini bilmeliler. Örneğin markette dolaşırken sizin bir ürünü aradığınız, çocuğunuzun da geride kalan kırtasiye raflarına baktığı, birkaç dakikalığına bile olsa yalnız kaldığı bir an olabilir. Bu durumda endişe etmemelerini sağlarken bir yandan da ne yapacaklarını öğretmeliyiz.

Çocuklara yalnızca güvenlik kurallarından bahsetmek ya da onlara ne yapacaklarını göstermek yeterli olmayabilir. Çocuklarla yalnızca tehlikelere dair konuştuğumuzda, onların farkındalığını arttırmış oluruz. Bu da dolaylı olarak kaygılanmalarına yol açabilir. Çocuk ve gençler en iyi, katılım sayesinde öğrenirler. Kişisel güvenlik becerileriyle ilgili bilgilenmek, çocuk ve gencin kendisine güvenini ve becerilerini arttırır.

Hürriyet