24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Güney akım hamsiyi vurur mu?

Son Güncelleme: 26 TEMMUZ 2014 - TSİ 10:17

Bir yandan Avrupa, Kırım’ın ilhakının ardından Rusya’nın Güney Akım projesini engellemek için harekete geçerken, diğer yandan Türkiye proje için olumlu ÇED raporu verdi. Ancak raporda hattın hamsiyi etkileyebileceği belirtiliyor

RUSYA’dan Avrupa’ya Ukrayna’yı by-pass ederek doğalgaz taşımak için Karadeniz’in altından geçmesi planlanan Güney Akım hattı için Türkiye olumlu ÇED raporu verdi. Tartışmalı proje, Avrupa’da bazı siyasetçiler tarafından Rus gazına daha fazla bağımlılık doğuracağı gerekçesiyle başından beri eleştiriliyordu. Ancak, Kırım’ın ilhakının ardından bu korkular adeta projeye karşı bir kampanyaya dönüştü. Bir yandan ABD’nin de yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya ise projeyi hayata geçirmek için her zamankinden yoğun bir kampanya yürütüyor. Türkiye ise önceki gün Rusya’ya rahat nefes aldıracak bir adım atarak, projeye yönelik olumlu ÇED raporu verdi. Ancak daha önce tartışma konusu olan, hatta hakkında soru önergesi verilen “hamsi”nin projenin inşaat sürecinden etkileneceğine yönelik tespitler hakkında ne tür önlemler alınacağı bilinmiyor.

Projenin olumlu olarak verilen ÇED raporunda Karadeniz’in simgesi hamsinin etkilenebileceğine yönelik tespitler bulunuyor. Buna göre hat, hamsinin göç yoluyla çakışabilir. Raporda, bu konuda şu tespitlere yer veriliyor:
“Hamsi, ekim ile kasım ayları arasında Karadeniz’in kuzeybatı kıta sahanlığındaki yumurtlama ve beslenme yataklarından Türkiye’nin kıyı sularında bulunan beslenme yataklarına göç eder. Nisan ve haziran ayları arasında ters yönde bir göç gerçekleşir. İnşaat takvimi, dört boru hattının döşeme faaliyetinin de hamsinin göç yoluyla çakışması potansiyeli taşıdığını göstermektedir.”

Hürriyet