22 Şevval 1445 | 1 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Arakanlıları nüfustan düşürme oyunu

Son Güncelleme: 9 EKİM 2014 - TSİ 12:03

Myanmar’ın batısında, Müslüman azınlığın yaşadığı Rakhine (Arakan) eyaletinde bazı köylerin aylarca giriş çıkışlara kapatıldığı, kendilerini Göçmenlik Bürosu’na komşu ülke Bangladeş’ten gelen göçmenler olarak kaydettirmek istemeyen Rohingya Müslümanlarının dövüldüğü ve gözaltına alındığı bildirildi.

Göçmenlik Bürosu yetkilileri, ülkede son derece güç koşullar altında var olma savaşı veren 1,3 milyon Rohingya’nın yüzde 90’ının yaşadığı Rakhine eyaletinde aile listelerinin güncellendiğini açıkladı. Associated Press (AP) haber ajansının telefonla görüştüğü Rohingya Müslümanları ise Göçmenlik Bürosu’nun, evlilikler, ölümler ve doğumlarla ilgili kayıtlara bireylerin etnik kökenini de eklediğini söyledi. Rohingyalar, Göçmenlik Bürosu’na kendilerini Bangladeş’ten gelen göçmenler olarak kaydettirmek istemeyenlerin yetkililerin kötü muamelesine maruz kaldığını belirtti.

Maungdaw kenti yakınlarındaki Kyee Kan Pying köyünden Khin Maung Win, yetkililerin dört ay önce köyleri dışında bir kontrol noktası kurduğunu, halkın pazardan yiyecek almak için bile köyden çıkmasına izin verilmediğini anlattı. Khin Maung Win, “Eğer Göçmenlik Bürosu’na Bangladeş’ten gelen göçmen olarak kayıt yaptırdığınıza dair resmi belgeniz yoksa köyden çıkmanıza izin vermiyorlar” dedi. Rohingyaların ülkedeki varlığını reddeden Myanmar hükümeti, bu insanları Bangladeş’ten gelen göçmenler olarak görüyor. 1982’de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingya Müslümanları, “devletsiz” sayılıyor.

Rohingya Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi’nden Chris Lewa da hazirandan eylül ayına kadar en az 30 köyde şiddet olayları ve insan hakları ihlalleri olduğunu doğruladı.

“Eziyet gören dini azınlık”

Birleşmiş Milletler tarafından “eziyet gören dini azınlık” olarak kabul edilen yaklaşık 1 milyon Rohingya Müslümanı, ülkenin batısındaki Rakhine (Arakan) eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Rohingyalar, sadece kendileri için uygulanan bazı kısıtlamalara maruz kalıyor. Resmen evlenmelerine olanak tanınmayan Rohingya çiftlerine sadece iki çocuk için izin veriliyor. Doğan çocuklar için ise doğum belgesi düzenlenmiyor. İnsan hakları örgütleri, Rohingya Müslümanlarının, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kaldığına dikkati çekiyor.

Geçen yıl eyalette Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman yaklaşık 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 250 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Her yıl binlerce Rohingya, Arakan’dan kaçıp teknelerle diğer ülkelere gitmeye çalışıyor. Myanmar hükümeti, yabancı gazetecilerin ülkeye girmesine nadiren izin veriyor.

Millî Gazete