27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Maden Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu

Son Güncelleme: 31 ARALIK 2014 - TSİ 11:34

Maden ruhsatları bakan onayı ile devredilecek. Rödövans sözleşmelerinde üçüncü kişilere devir bakanlığın iznine tabi olacak. Her yıl alınan ruhsat harçları ve devlet hakları yeniden belirlenecek.

İşverene Torba Kanun’la getirilen ve maliyet artışı oluşturan uygulamalarda işverenin maliyet artışını karşılayacak bir madde de tasarıda yer alıyor. Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı Meclis'e sunuldu. Maden ruhsatları bakan onayı ile devredilecek. Ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasında rödövans sözleşmeleri bakanlığın iznine tabi olacak. Tasarıyla maden ruhsatları için her yıl alınan maden ruhsatları harçları ile maden ruhsatları sahiplerinin üretilen madenden dolayı ödemek zorunda oldukları devlet hakları yeniden belirleniyor.

Meclis'e gelen 29 maddelik tasarıya göre maden ruhsatları ve buluculuk hakkı bakan onayı ile devredilebilecek. İşletme ruhsatı bedelinin yüzde 70’i bütçeye gelir kaydedilecek. Yüzde 30’u çevre ile uyum planı çalışmalarını gerçekleştirmek üzere ruhsatı veren idareye teminat olarak yatırılacak. Üç ay içinde ruhsat bedelini yatırmayanların ruhsatları iptal edilecek. Tasarıyla ruhsat bedelleri yeniden belirleniyor. Arama ruhsatlarında ruhsat taban bedeli bin lira, işletme ruhsat taban bedeli 10 bin lira olarak belirleniyor.

İşverenin maliyet farkı karşılanacak

Torba Kanun ile getirilen ve işverenin kömür madenlerinde çok sayıda işçi çıkarmasına neden olan düzenlemeler için işverenin maliyet artışını karşılayacak madde de tasarıda yer alıyor. Buna göre, yeraltı maden işlerinde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının yeraltındaki maden işleriyle ilgili daha önce yapılmış ve sözleşmelere bağlanmış ihlalelerin sözleşmelerinde Torba Kanun ile getirilen fazla çalışma ücreti artışı, yer altı maden işçisinin yıllık üçretli izin artışı, çalışma saatlerinin düşürülmesi ve asgari ücret artışından kaynaklanan maliyet artışları fiyat farkı olarak ödenecek.
Tasarıya göre, ruhsat sahipleri ile üçüncü kişiler arasındaki rödövans sözleşmeleri bakanlığın iznine tabi olacak. İzin almadan yapılan rödövans sözleşmesi ile yürütülen madencilik faaliyetleri durdurulacak. Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç yer altı kömür işletmelerinde maden ruhsat sahipleri, ruhsat sahalarının bir kısmında veya tamamında üçüncü kişiler ile üretim faaliyetlerine yönelik rödövans sözleşmesi yapamayacaklar. Aksi takdirde rödövans sözleşmesi ile yapılan madencilik faaliyetleri durdurulacak. Tasarıyla cezalar yeniden belirlenirken, projesine aykırı faaliyette bulunan işletmeye 6 ay süre verilecek.

Dünya