11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Her yıl 500 bin ton e-atık üretiliyor

Son Güncelleme: 21 EKİM 2019 - TSİ 09:24

Beyaz eşyadan cep telefonuna, tabletten çamaşır makinesine kadar hepimizin evi elektronik eşyalarla dolu. Prize takarak kullandığımız ve şarj edilebilir her şey elektronik atık olarak değerlendiriliyor.

Sektör temsilcilerinden Nisa Demirci, Türkiye’de yılda ortalama 500 bin ton elektronik atık çıktığını ve her yıl bu rakamın yüzde 10 arttığını söylüyor. Türkiye, kişi başına 6.5 kilogram atık elektrikli ve elektronik eşya üretimi ile 184 ülke arasında da 17. sırada yer alıyor.

Diğer yandan Türkiye’de ikinci el elektronik eşya kullanımı da yaygın. Elektronik eşyaların kullanım ömürleri de yüksek. Demirci, buzdolabı için ortalama kullanım ömrünü 10 yıl olarak veriyor. Evlerde 20-25 yıllık dolaplar da bulunuyor.

Peki, toplanan atıklar daha sonra ekonomiye nasıl geri kazandırılıyor? Tesislerde küçük bir şarj kablosu da bir buzdolabı da materyallerine ayrıştırılarak hammadde haline getiriliyor.

Geri dönüşüm ikincil hammadde pazarı için de önemli bir kaynak oluyor. Yeni iş alanlarıyla, yeni istihdamlarla ekonomiye katkı sağlıyor. Bu nedenle e-atıkların kayıt altına alınarak toplanması ve lisanslı tesislerde devletin denetimi altında geri dönüştürülmesi çok önemli. Ülke olarak hurda ithalatına son 10 yılda ortalama 6.5 milyar dolar harcadık. Bu rakam cari açığımızın neredeyse yüzde 10’u” diye konuşuyor.

Milliyet