18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Almanya mülteci haklarını kısıtlayan paketi onayladı

Son Güncelleme: 26 ŞUBAT 2016 - TSİ 10:21

Almanya'da meclis, mülteci haklarını önemli ölçüde kısıtlayan 2. İltica Paketi'ni aylar süren tartışmaların ardından onayladı. Yeni yasa, mülteci adaylarının daha hızlı sınırdışı edilmesini öngörüyor.

Meclisteki oylamaya katılan 429 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 147 vekil "hayır" dedi. Dört milletvekili ise çekimser yönde görüş bildirdi.

Pakette neler var?

Pakete göre ‘geçici koruma‘ statüsündeki sığınmacıların yakın aile fertlerini yanlarına almak için Almanya'ya iltica başvurusu tarihinden itibaren iki yıl beklemesi gerekecek. Ancak Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da yaşayan aile fertlerinin kontenjanlar oluşturularak öncelikli olarak Almanya'ya getirilmesi öngörülüyor.

İltica Paketi, aralarında ‘güvenli ülkeler'den gelenlerin de bulunduğu belirli sığınmacı gruplarının ayrı kabul merkezlerine alınarak başvurularının hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasını da içeriyor. Sığınmacıların, barındıkları merkezlerden belli bir mesafe içinde kalmaları ve bu bölgenin dışına çıkamamaları anlamına gelen ‘ikamet zorunluluğu'nun daha sıkı kontrolü üzerinde de uzlaşıldı

Eğitim görenler kalabilecek

İltica Paketi ayrıca sınır dışı işlemlerinde sağlık durumunu göz önünde bulunduran düzenlemeyi de sertleştiriyor. Buna göre artık sadece ölümcül tehlike içeren ağır hastalıklar durumunda sınır dışı ertelenebilecek..

Almanya'da eğitim görmeye başlamış sığınmacılara ise eğitimlerini tamamlamaları ve ardından iki yıl çalışabilmeleri imkanı tanınacak. Bu süre için sığınmacıya oturma izni garantisi verilecek.

Yunanistan'dan veto tehdidi

Öte yandan, Avrupa Birliği içişleri bakanları dün Brüksel'de göçmen krizini görüştü. Toplantıya; Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'dan oluşan blok ile Yunanistan'ın restleşmesi damga vurdu.

Balkan ülkeleri ve Avusturya, sınırdaki mültecilerin pasaportsuz ya da sahte belgeli olanların geri gönderilmesini önerdi. Öte yandan Avusturya ve bazı Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatması nedeniyle binlerce sığınmacı Yunanistan sınırları içerisinde sıkışıp kalmış durumda. Krizle tek başına baş edemeyeceğini savunan Yunanistan ise diğer AB ülkeleri kota usulüyle mültecileri paylaşmazsa, martta yapılacak AB Mülteci Zirvesi'ndeki tüm kararları veto edeceğini söyledi. Yunanistan ayrıca Avusturya'nın önceki gün kendilerini dışlayarak Balkan ülkeleriyle bir mülteci zirvesi yapmasına tepki gösteren Yunanistan, Viyana'daki büyükelçisini geri çekti.

Sabah