20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Beyin tümörleri kişilik bozukluğuna neden olabilir

Son Güncelleme: 17 EKİM 2014 - TSİ 11:52

Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cahide Topsakal, pek çok defa depresyon sanılan belirtilerin ve kişilerdeki ani tavır değişikliklerinin beyin tümörünün göstergesi olabileceğini belirtti.

Beyinde oluşan bir tümörün kişilik değişimine neden olabildiğini ifade eden Topsakal, “Örneğin çok iyi tanıdığınızı sandığınız birinin zaman içinde kişiliği büyük ölçüde değiştiyse, içe kapanıkken neşeli biri olduysa, hiç kötü söz söylemezken birden bire ağza alınmaz küfürleri savurmaya başladıysa bu durumun altında ‘beyin tümörü’ yatıyor olabilir. Bu durumda da kişide depresyon ve mutsuzluk meydana geliyor” dedi.

Doç. Dr. Cahide Topsakal, vücudun en önemli bölümü olmasına rağmen beyin hakkında çok az şey bilindiğini, beyin tümörlerinin insan psikolojisi üzerinde belirgin etkiler bıraktığını belirterek, şöyle konuştu: “Beyin tümörleri, beyindeki hücrelerin anormal veya kontrolsüz büyümesi olarak tanımlanır. Tümörler, iyi huylu (kanser yapıcı olmayan) veya kötü huylu (kanser yapıcı) olabilirler. Beyinde oluşan tümörler genellikle baş ağrısı, bulantı, kusma, kol veya bacakta kısmi felç ya da sara nöbeti gibi belirtilerle kendini belli eder. Ancak beynin ön bölgesi, kişiliği temsil eder. Buradaki tümörler, kişilik bozukluğuyla kendilerini gösterir. Bu nedenle psikiyatri kliniklerine getirilen ya da yıllarca antidepresan kullanan çok fazla hasta vardır. Kişilik bozukluğu bazen depresyon şeklinde, bazen de çok sakin bir kişinin agresifleşmesiyle ortaya çıkar. Bir insanın her gün yaptığı bir şeyi unutmasıyla da açığa çıkabilir. Bazı kişilerde tümör belli bir büyüklüğe ulaşana kadar hiç belirti de vermeyebilir. Hatta baş ağrısı da yapmayabilir. Oluşturacağı kişilik bozukluğu da, kişiden kişiye değişim gösterebilir.”

Millî Gazete