26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Arabuluculuk tuttu çözüm oranı yüzde 93’e ulaştı

Son Güncelleme: 22 MART 2017 - TSİ 10:11

Arabulucuya götürülen uyuşmazlık sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre Ocak sekiz, şubatta da dört kat arttı. Mahkemeye gitmeden arabulucu gözetiminde varılan uzlaşma sayısı 10 bini geçti, yüzde 93’ü uzlaşmayla sonuçlandırıldı.

Mali içerikli çözülen uyuşmazlıkların toplam tutarı 750 milyon TL’ye ulaştı. Halen 88 adliyede arabuluculuk büroları faaliyet gösteriyor. Arabulucuya en çok işçi-işveren uyuşmazlıkları gidiyor. 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren uygulanmaya başlamıştı. TOBB uygulamanın yaygınlaşmasını destekliyor.

Adalet Bakanlığı tarife değişikliği yaparak taraf sayısına göre belirlemeyi kaldırdı. Şimdi ilk 3 saate kadar saat başına 120 lira, takip eden her saat için ise 90 lira ücret alınacak. Mahkeme aşamasına gelmeden taraflar arasında arabulucu gözetiminde varılan uzlaşma sayısı 10 bin 77’ye, başarı oranı da yüzde 93'e çıktı. 

Bu yılın ocak ayında, arabulucuya götürülen uyuşmazlık sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 8 kat artarak 2 bin 856 oldu. Şubat ayında ise yine bir önceki yılın aynı ayına göre artış 4 kat olarak gerçekleşti. Arabuluculara götürülen uyuşmazlık sayısındaki artışta adliyelerde kurulan arabuluculuk bürolarının etkisi büyük oldu. Halen 88 adliyede arabuluculuk büroları faaliyet gösteriyor.

Arabulucuya götürülen en fazla uyuşmazlık konusu işçi-işveren anlaşmazlıkları oldu. Bunu telif haklarından kaynaklanan tazminat, maddi-manevi tazminat, borç-alacak uyuşmazlıkları, sigorta hukuku, nafaka ve kira uyuşmazlıkları izledi.

Dünya