20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

YKS üzgünleri için diğer seçenekler

Son Güncelleme: 1 AĞUSTOS 2019 - TSİ 09:40

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı’nın (YKS) açıklanmasının ardından başlayan tercih dönemi 29 Temmuz’da sona erdi.

Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 150 barajını aşan 1 milyon 761 bin adaydan tercih yapanlar ve aileleri heyecanla yerleştirme sonuçlarını bekliyor. İstediği gibi bir sonuç elde edemeyenlerin hemen ümitsizliğe kapılmamaları gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, ilk yerleştirme döneminde istediği üniversite veya bölüme giremeyen adayları ek yerleştirme sürecinin beklediğini hatırlatıyor. Önlisansa yerleşen ancak lisans okumak isteyenler için ise eğitimlerini dört yıla tamamlayabilmelerine imkân veren dikey geçiş hakkı bulunuyor. İşte o seçenekler:

EK YERLEŞTİRME YAPILACAK

Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite kayıtları 19-23 Ağustos, elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos’ta alınacak. Daha sonra üniversiteler boş kalan kontenjanları ÖSYM’ye bildirecek. Bunlara ÖSYM merkezi olarak ‘ek yerleştirme’ yapacak. Merkezi yerleştirmede, bir programa giremeyenler yeniden tercihte bulunabilecek.

Bir üniversiteye yerleşemeyen adaylar, yurtdışı seçeneklerini araştırabilir. ABD ve İngiltere üniversiteleriyle akla ilk gelen ülkeler. Ancak eğitim masrafları 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişiyor. Avrupa’da ise çok düşük ücretle veya ücretsiz eğitim veren birçok ülke var. Ayrıca bazı ülkeler eğitim alırken yarı zamanlı çalışma izni veriyor.

LİSANSA GEÇİŞ ŞANSI

Adayların önlisans programlarını lisansa tamamlayabilme seçenekleri de var. Bunun için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarılı olunması şart. Başarılı olanlar, önlisansta aldığı derslerden muaf tutuluyor.
Üniversiteye yerleştikten sonra farklı bir bölümde daha okuma imkânı var. Bu kendi fakültenizde de farklı fakültede de bir bölüm olabilir. Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralamasının en üst yüzde 20’sinde bulunan öğrenciler çift anadal diploma programına başvurabiliyor. Bu öğrencilerin çift diploma alma hakkı bulunuyor. Yandal programında ise, bir öğrenci koşulları karşılarsa başka bir programda daha eğitim alabiliyor. Ancak bu alanda diploma verilmiyor.

Hürriyet