17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Akıllı telefon pazarında yerli atağı

Son Güncelleme: 18 ARALIK 2015 - TSİ 09:41

Global markaların hakimiyet kurduğu akıllı telefon pazarında artık yerli markalar da söz sahibi olmaya başladı. Dolar ve Euro’nun TL karşısında değer kazanması, yerlileri fiyat rekabetinde öne çıkardı. Bu da yerli modellerin pazar payını yüzde 25’lere kadar çıkardı.

Türkiye’nin katma değeri yüksek ürünler üreterek global pazarlarda daha fazla söz sahibi olması gerektiği her fırsatta belirtiliyor. Katma değeri yüksek ürünlerin başında ise şüphesiz elektronik ürünler geliyor. Türkiye’deki yerli teknoloji markaları, beyaz eşya, televizyon ve diğer elektrikli ev aletleri konusunda dünyada söz sahibi. Ancak bu ürünlerin içerisinde katma değeri en yüksek ürünler ise hiç tartışmasız akıllı telefonlar. Türkiye’de her yıl ortalam 12 milyon adet civarında akıllı telefon ithal ediliyor. Bu modellere ödenen ortalama fiyat ise yaklaşık 1250 TL civarında. Bu da Türkiye’nin yaklaşık yılda yaklaşık 15 milyar TL ithalat gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Başka bir deyişle Türkiye’nin ekonomik olarak en büyük sorunlarından biri olan cari açığı yaklaşık 15 milyar TL sadece akıllı telefonlardan olumsuz olarak etkileniyor.

25 Farklı model

Özellikle son iki yılda Türkiye’nin bu sorununa ilaç olmak için yerli markalar harekete geçmiş durumda. Yerli akıllı telefon üretimini cazip hale getirmek üzere markalar Ar-Ge faaliyetlerini arttırdı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise destek için düğmeye bastı. Tüm bu gelişmelerle, yaklaşık 3 yıl önce yerli akıllı telefon markalarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Özellikle mobil iletişim operatörleri geliştirdikleri yerli akıllı telefon modellerini satışa sunuyordu. 2015 yılının sonuna baktığımızda ise bu tablo tamamen değişti.

Hem yerli akıllı telefon geliştiren şirketlerin sayısı hem de satışa sunulan model sayısı katlanarak büyüdü. Şu anda 9 farklı yerli şirketin geliştirdiği yaklaşık 25 model satışta yer alıyor. Aradan geçen bu zamanda ise yerli üreticiler geliştirdikleri modellerde son teknolojileri kullanmaya başladılar. 4.5G, yüz algılama, hareket algılama ve şarj tasarruf modu gibi teknolojiler yerli modellerde yer almaya başladı.

Dörtte biri yerli

Sundukları fiyat avantajları nedeniyle akıllı telefon pazarındaki rekabette yerli şirketler bir adım öne çıkıyor. Rakamlar da bize bunu söylüyor. Türkiye’nin cari açığı inişli çıkışlı bir grafik izlese de yaklaşık 40 milyar dolar civarında. Bu rakamın yaklaşık yüzde 10’u ithal akıllı telefonlardan kaynaklanıyor. Piyasadaki yerli oyuncuların pazar payının yükselmesi ile yaklaşık 1–1.5 milyar dolarlık bir avantaj sağlanacağı belirtiliyor. Bu nedenle cep telefonunda yerli üretimin önemi her fırsatta dile getiriliyor. Türkiye’de satılan cep telefonlarının yüzde 90’dan fazlasını akıllı telefonlar oluşturuyor. Bunların çoğu küresel markaların ürünleri. Ancak son dönemde yerli markaların pazarda yükselişi oldukça dikkat çekici bir boyuta ulaştı. Henüz pil, ekran, lens, işlemci veya bellek üretemesek de Türkiye’de satılan dört üç akıllı telefondan biri yerli. Yerli akıllı telefonlar 2014’te yüzde 20’ler seviyesinde olan pazar payları yüzde 30’lara ulaşmış durumda.

Hürriyet