15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Fast food'da astım riski

Son Güncelleme: 11 ŞUBAT 2013 - TSİ 11:32

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, yaptığı açıklamada, çocukların beslenmesinde son yıllarda giderek yaygınlaşan, hiçbir besleyici değeri olmayan bazı gıdaların zaman geçtikçe astım riskinin gelişmesine neden olduğunu belirtti.
Çocuklarda görülen astımın beslenmeye bağlı artış gösterdiğini ifade eden Baki, ''Dünyada fast food tüketim oranı giderek yaygınlaştı. Bunun yanında aşırı çikolata tüketimi, kakaolu yiyecekler, kolalı içecekler, patates kızartması, cips, ketçap, mayonez, yoğun baharat içeren fast food gıdaların tüketilmesi de astım riskini artırmaktadır'' dedi.
Prof. Dr. Baki, köyde yaşayan çocukların, şehirde yaşayan çocuklara oranla daha az hastalandığını belirterek, şunları söyledi:
''Doğu Karadeniz bölgesinde yüz çocuktan en az 5'i astımlıdır. Alerjik nezleyi de dikkate aldığımızda bu oran 10'a kadar yükselmektedir. Şehirde ve köyde yaşayan çocukları karşılaştırdığımızda, köyde yaşayan çocuklarda şehirde yaşayanlara oranla astım daha az görülüyor. Bu durumun nedenlerinin başında beslenme koşulları geliyor. Köydeki çocuklar fast food gıdalardan, yiyeceklerdeki katkı maddelerinden uzak, daha doğal besleniyor. Ayrıca hava kirliliğine de maruz kalmıyorlar.''

Milli Gazete