26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Telefonlarda taklit aksesuarlara dikkat!

Son Güncelleme: 9 OCAK 2015 - TSİ 11:37

Patlayan veya alevlenen telefonlarda sorunun; orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanımdan kaynaklandığı, Türkiye'de bataryaların normalden 3 kat daha uzun süre kullanıldığı belirtildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bülent Yağcı, telefon patlamalarının batarya, şarj deposu ve şarj adaptöründen kaynaklandığını söyledi.

Şarj adaptörlerinin akım gerilim kaynaklı olduğunu anlatan Yağcı, gerilim kaynaklarının telefon marka modellerine ve özelliklerine göre değiştiğini, bunların herhangi birinde uyumsuzluk olması durumunda bataryanın şarj olurken yüksek değerlerde ısındığını ifade etti.

Yağcı, "Orijinal olmayan şarj aleti ve batarya kullanıldığında ya da telefon arızalı olduğunda şarj esnasında alıcı ve verici arasındaki akım değerleri uymayabilir. Bu durumlarda da telefonda aşırı ısınma sonucu patlama veya alevlenme yaşanabilir" dedi.

Telefon şarj edilirken oluşan kimyasal reaksiyonun patlama ya da alevlenmeyle sonuçlanabileceğini aktaran Yağcı, "Telefonlarda orijinal malzeme kullanımı önemli. Hem batarya hem de şarj aleti ve diğer aksesuarlar açısından. Cihazlarımızı şarj ederken elimizle kontrol etmeliyiz. Eğer telefon şarjdayken ısınıyorsa patlama ihtimaline karşı hemen onu bir kutuya koyup, teknik servise götürmemiz lazım. Telefonlara özellikle şarj esnasında dikkat etmeliyiz. Telefon şarjdayken konuşmamamız, görüşmelerimizi mümkünse kulaklıkla yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

"Yan sanayi bataryalarda hata payı 5-6 kat daha fazla"

Telefon tamirciliği yapan Bayram Öncü, bataryaların içindeki devrelerde kullanılan malzemelerin kaliteli olmayışının patlamaya veya alevlenmeye neden olduğunu söyledi.

Yan sanayi ürünlerde hata payının daha fazla olduğunu dile getiren Öncü, "Orijinal bataryalar da şişiyor veya ısınıyor ancak onlarda hata payı yüzde 3-4 civarı. Ancak bu pay orijinal olmayanlarda 5-6 kat fazla. Yani yüzde 20'nin üzerinde" bilgisini verdi.

Öncü, telefonlarda patlamanın genelde bataryalarda gerçekleştiğini kaydederek, şarj aletlerinin bozuk olması halinde prize takıldığında çalışmadığını veya sigortayı attırdığını anlattı. Orijinal olmayan aletlerin uzun sürede şarj ettiğini, verimli olmadığını vurgulayan Öncü, bu aksesuarların telefona da zarar verdiğini aktardı.

Tamirci Öncü, "Yan sanayi şarj aleti 15-20 lira iken orijinalleri 50-60 lira. Ancak ucuz şarj aleti telefonda 150-200 liralık masrafa yol açabiliyor" diye konuştu.

AA