10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

LYS maratonu sürüyor

Son Güncelleme: 16 HAZİRAN 2017 - TSİ 10:18

Üniversiteye girişte son viraj olan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) fen bilimleri oturumu (LYS-2) yarın yapılacak. Tıp ve mühendislik gibi MF puanıyla tercih yapacak adaylar için belirleyici olacak yarınki oturumda fizik, kimya ve biyolojiden toplam 90 soru sorulacak.

Tıp ve mühendislik için en kritik oturum

Fen bilimleri testinde yer alan derslerden en zorlayıcı olanların başında ise fizik geliyor. Fizik sınavında çoğunlukla ışık, elektrik, kuvvet-denge, mekanik, dalgalar ve hareketler konularından sorular çıkıyor. Bu yılki fizik testinde bilimsel çalışma merkezleri ile evrenin oluşumu ve büyük patlama teorisi (Big Bang) konularından da ilk kez soru çıkması bekleniyor.

Sınav stresini azaltmak için...

Uzmanlar, kötü geçen ya da istenilen başarı elde edilemeyen sınavları adayların kafaya takmamaları gerektiğini söylüyor. Çünkü bu gereksiz kaygıya ve heyecanın daha da artmasına neden olabilir.

Fen bilimleri sorularında altı çizilen kelimelere dikkat etmekte yarar var. ‘En az’, ‘en çok’, ‘iki katı’ gibi ifadeleri doğru anlamak önemli. Grafikleri iyi yorumlamak da dikkatli olunması gereken bir başka nokta. Edebiyatta verilen soruda önce ne istendiğine dikkat edin. Çünkü uzun paragraf sorularında en sık yapılan hatalardan biri, sizden ne istendiğini dikkatli okuyup anlamamak.

Sınav anında ne yapmalı?

Uzmanlar sınav anında dikkat edilmesi gerekenler konusunda adayları uyarıyor. Önerileri ise şöyle:
- Kitapçığa göz atın. Bu size vakit kaybettirmeyeceği gibi, kitapçığa hakim olmanızı ve heyecanınızın  azalmasını da sağlar. Muhtemel değişiklikleri görmenize ve kitapçıkta eksik sayfa, baskı hatası gibi  şeyler varsa en baştan düzeltmenize yardımcı olur.
- Soruları en iyi bildiğiniz bölümden başlayarak yanıtlayın. Böylece sınava biraz daha rahat  başlayabilirsiniz.
- Çözemeyeceğiniz soruların da olabileceğini unutmayın ve bu tür sorularla karşılaştığınızda, güvensizlik duygusuna kapılmadan bir sonrakine geçin.
- Hiçbir fikriniz yoksa cevap vermeyin.
- Soruları çok iyi okuyun. Tüm yanıtları gözden geçirin. “Bu soru çok uzun, yapmayayım” diye    okumamazlık etmeyin.Uzun sorulardan korkmayın çünkü bunlar detaylı ve iyi açıklanmış oluyor; ‘uzun  soru’, ‘zor soru’ demek değil.
- Aynı test grubu içinde, zor ve kolay soruların aynı puan değerinde olduğunu hatırlayıp, sorularla    inatlaşmayın.
- Deneme sınavlarında izlediğiniz test sırasını değiştirme riskine kesinlikle girmeyin.
- Sınav aynı zamanda bilgiyi kullanma hızınızı ölçer. Zamana karşı yarıştığınızı da unutmayın ve vaktinizi  iyi kullanın.
- Bir soruda belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamazsanız bırakın.
- Cevabınızı değiştirdiğinizde önceki işaretinizi iyi silin. Optik okuyucu iyi silinmemiş cevabı da okuyabilir.
- Bütün seçeneklere göz atmadan doğru yanıtı işaretlemeyin.
- Dikkatiniz dağıldığı anda her şeyi bırakıp derin nefesle rahatlayın.
- Sınavdan erken çıkmayın, sürenizi sonuna kadar kullanın.
- Sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmek dâhil olmak üzere salondan çıkmasının yasak  olduğunu unutmayın.

Sabah, Hürriyet