18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

En çok 'merak'la bulaşıyorlar

Son Güncelleme: 20 MART 2012 - TSİ 09:14

Uzmanlara göre gençler uyuşturucuya daha çok merakla başlıyor. Arkadaş çevresi de bu merakı körüklüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi, gençlerin uyuşturucuya bulaşma sebeplerine dikkat çekti.
Uyuşturucu kullanan gençlerin ailelerinde benzer bazı özellikler tespit edildiğine dikkat çekilen açıklamada; 'parçalanmış, boşanmış aileler, ebeveynlerden birinin kaybı, aile içinde uyuşturucu madde kullanan bir üyenin varlığı, aile içi iletişim eksikliği, baskıcı ve ilgisiz aile, aile içinde gencin özdeşim kurabileceği bir bireyin olmaması' gibi sebeplerin de gençlerin uyuşturucuya bulaşmasını kolaylaştırdığı belirtildi.
Madde kullanmaya gençlerin en çok 'merak' sonucu başladığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gençler en sık olarak merak nedeni ile madde kullanmaya başlamaktadır. Bu nedenle uyuşturucuya karşı özendirici davranışlardan kaçınmak gerekir. Arkadaş baskısı ikinci önemli etkendir. Bir arkadaş ortamında yapılan ısrara çoğunlukla dayanılamamaktadır. Arkadaş grubunun dışında kalmak, onlardan farklı olmak korkusu yaşanmaktadır. Gencin kendini kanıtlama güdüsü ile bir de buna merak eklenince kullanım kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle gencin kendi hakkını koruması, 'hayır' diyebilmesi çok önemlidir. Sorunlarını çözmek için başka yol kalmadığına inandıkları anda kullanım sıklaşır. Bir başka deyişle çaresizlik önlemi bir etkendir. Bu nedenle gençlere sorunlar ile başa çıkma yöntemlerinin öğretilmesi önem kazanmaktadır. Bu sorun karşısında nasıl davranmaları gerektiğinin öğretilmesi ve bugüne kadar kullandıkları yanlış davranış biçimlerinin düzeltilmesi gerekir."
Ebeveynlere tavsiyeler
Çocuğun uyuşturucu kullandığının anlaşılması üzerine ebeveynlerin, paniğe kapılmaması tavsiye edilen açıklamada, öfke ile hareket etmenin çözümü zorlaştırdığına işaret edildi. Sorunu görmemezlikten gelmenin de çözüme bir faydasının olmadığının vurgulanarak, "Durumu gözlemleyiniz, çocuğunuzun sosyal çevresini inceleyip, sorunun kaynağını tespit etmeye çalışınız, çocuğunuzun arkadaş ilişkilerini gözden geçiriniz, çocuğunuzun uyuşturucu madde kullanmasının sebeplerinin arasında, sizin de eksik ve yanlış davranışlarınızın olduğunu göz ardı etmeyiniz. Çocuğunuza kesinlikle kötü davranmayınız, onu suçlamayınız. Uzman hekimin tavsiyeleri doğrultusunda hareket ediniz. Çocuğunuzu sıkmadan, sevgi ve şefkatli bir yaklaşımla ona daha fazla zaman ayırınız.
Aile bağlarını gözden geçirip, sorunları giderip, güçlendirmeye çalışınız." denildi. Tüm ergenlerin de uyuşturucu madde kullanmaya başlama riski olduğu hatırlatılan Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi'nin açıklamasında; iradesizlik ve kişilik zayıflığının madde kullanmak için mutlak etkenler olmadığı dile getirildi. Madde kullanmaya başlayan gençlerin 'Ani tepkiler veren, saldırgan ya da asi davranışları olan, her şeyi reddeden, davranış bozukluğu gösteren, aykırı davranışlar içinde bulunan, erken yaşlarda davranış problemleri olan, çabuk heyecanlanan, içe dönük olan, fazlasıyla itaatkar olan' gibi benzer özellikler taşıdığına vurgu yapıldı.
Milli Gazete