30 Şevval 1445 | 9 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Kanseri önlemek için en iyisi sigara içmemek'

Son Güncelleme: 14 ARALIK 2015 - TSİ 10:14

DNA onarımı araştırmasıyla Nobel'e layık görülen Prof. Dr. Sancar, kanser ilaçlarının DNA'yı tahrip ettiğini söyledi. Sancar, "Kanseri önlemek için en iyisi sigara içmemek" dedi

Stockholm'de bulunan 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Aziz Sancar kendisine Nobel kazandıran "DNA onarım mekanizmasının nasıl işlediği" ile ilgili araştırmasını anlattı. DNA onarım mekanizmalarını ayrıntılarıyla incelediğini belirten Prof. Dr. Sancar, kanser hücrelerinde bu onarımı yavaşlatarak kanser tedavisine katkı sağlanabileceğine dikkat çekti. Prof. Dr. Sancar, kansere karşı en önemli silahın ise sigara içmemek olduğunu ifade etti.

Araştırmasının hem kanser yapan ajanları hem de kanser tedavisi için kullanılan ilaçların yaptığı DNA hasarlarını ortaya çıkardığını belirten Sancar "İki önemli kanser yapan etkenlerden biri güneş ışığı, deri kanseri yapıyor ki çok önemli değildir. Deri kanserinin tedavisi var. En tehlikeli olan akciğer kanseri. Sigaranın içindeki kimyasal maddelerle DNA'yı tahrip ediyor. Bu da kanser yapıyor. Benim çalıştığım DNA onarım mekanizması, sigara dumanının yaptığı tahribatı tamir ediyor. Tamir ediyor da, durmadan sigara içerse buna DNA onarım mekanizması yetişemiyor. Dolayısı ile kanser oluşuyor. Benim DNA onarımını arttırıp, bunu daha etkin yapacak durumum yok. O bakımdan kanseri önlemek için en iyisi sigara içmemek. Herkes 'tedavi et' diyor ama sigara içmezsen zaten öldürücü kanserin yüzde otuzu kaybolur" dedi.

Yan etki azaltılabilir

Araştırmasının kanser ilaçlarının yan etkilerini de azaltıp tedaviye destek sağlayacağını belirten Prof. Dr. Sancar, "Kanser ilaçlarının çoğu DNA'yı tahrip ediyor. Kanser hücresi de yapılan bu tahribi tamir edip ürüyor. Biz kanser ilacını DNA onarımının düşük olduğu zamanı bulup o zaman versek veya DNA onarımını kanser hücrelerinde önlersek kanser ilaçlarının etkisini arttırmış oluruz. Normal dokulara zarar vermemiş oluruz. Biliyorsunuz kanser tedavisinde en büyük sorun saçın dökülmesi, mide bulantısı. Ama biz kanser hücrelerini daha hassas yaparsak DNA onarımını azaltıp, onların etkinliğini arttırabiliriz" dedi.

Sabah