10 Zilka'de 1445 | 19 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'Haya, basit bir utanma değil'

Son Güncelleme: 16 MAYIS 2016 - TSİ 11:44

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Aile ilahi bir varlık olarak değerlendirildiğinde nikah misak olarak değerlendirilmiş. Nikah masasında eşlerin birbirine verdiği söz de misak olarak adlandırılmıştır. Adem ile Havva ilk aile, dünya hayatında yaşamaya başladıklarında ilk fark ettikleri büyük ilke mahremiyet olmuştur" dedi.

Görmez, "Mahremiyet kelimesi Türkçe’de anlam daralmasına uğramış çok önemli bir kavramdır aslında. Sadece aileyi saklayarak, gizleyerek ailenin mahremiyetini sağlayamazsınız. Mahremiyet kelimesi hürmet kelimesinden gelir ve mahremiyet kelimesi ailenin saygınlığı demektir. Haram kelimesi iki anlama gelir. Bazı şeyler kötü olduğu için haramdır, bazı şeylerin haramlığı ise hürmettendir. Irz ve namus kavramları da Türkçe’mize neredeyse asli manasının çerçevesinin yüzde 90’ını kaybederek geçmiştir. Irz kelimesi aile için kullanılacaksa ailenin şeref ve onurudur ailenin dokunulmazlığını ifade eder. Namus kelimesi Cenab-ı Hakk’ın aile için belirlediği bütün kurallardır. Meşhur bir söz vardır ‘Siz bana kelimeleri değiştirme yetkisini verin ben size yeni bir dünya kurayım’ bu kelimeler anlam daralmalarına uğradıkları için pek çok yanlışlığı da beraberinde getirmiştir. Bir insan haya duygusunu kaybetmişse o insanın varlığı ile yokluğu arasındaki fark ortadan kalkmıştır, bir ölü hükmündedir. Haya basit bir utanma duygusu değildir.” açıklamalarında bulundu.

"Sosyal medya ahlakı ve hukukuna ihtiyaç var"

Görmez, sosyal medya mecrasının kötü kullanıldığı zaman yalan, iftira, dedikodu ve her türlü gayri ahlakı söz ve davranışın bir anda bütün insanlığı kuşatacak hale geldiğinin altını çizerek, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, Milli Eğitim Bakanlığı olarak, üniversitelerimiz, yazarlarımız, fikir adamlarımız olarak üzerinde yoğunlaşmamız gereken bir konu var. Bizim sosyal medya ilmihaline ihtiyacımız var. Diyanet İşleri Başkanlığımızın iletişim uzmanları ile birlikte oturarak sosyal medya ahlakı ve hukukuna ihtiyacımız var. Bugünün dünyası mahremiyet mahrumudur. Mahremiyet mahrumu olmamak için çocuklarımızın olmaması için mahrumiyet ve mahremiyet eğitimine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Milli gazete