11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Pakistan kaosun pençesinde

Son Güncelleme: 6 EKİM 2011 - TSİ 12:36

ABD başta olmak üzere dış güçlerin yoğun suçlama ve baskılarıyla karşı karşıya bulunan Pakistan, diğer yandan enerji krizi, iç çatışma ve hastalıklarla boğuşuyor. Önde gelen sanayi kentlerinde elektrik kesintisinin günde 15 saati aşması üzerine ülkede protestolar yoğunlaşıyor.

Amerika ve işbirlikçisi Afgan yönetiminin yoğun tehdit ve suçlamalarına maruz kalan atom silahına sahip tek İslam ülkesi olan Pakistan yine dış güçlerin oynadığı rol dolayısıyla çalkantısız bir gün bile geçiremiyor. Her gün bombaların patladığı, oluk oluk kanın aktığı ülkede ayrıca sanayi merkezlerinde günde 15 saati geçen elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. Bu durum ülke genelinde yoğun protestolara neden oluyor.

Ülkenin sanayi üretim merkezlerinden Karaçi, Lahor, Gucranvala ve Faysalabad gibi kentlerinde elektrik kesintileri yüzünden üretimin durma noktasına geldiği, bu kentlerde işlerinden olan binlerce kişinin sokaklara inerek yolları trafiğe kapattığı, lastik yakarak, polisle çatıştığı bildirildi.

Artan protestolar üzerine basın toplantısı düzenleyen Su ve Enerji Bakanı Seyid Navid Kamer, termik santrallerde baş gösteren yakıt sıkıntısı nedeniyle elektrik üretiminin azaldığını, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin enerji açığını artırdığını açıkladı.

Bakan Kamer, termik santrallere birkaç gün içinde yakıt temin edilerek üretime başlanacağını ve endüstriyel üretimin yapıldığı kentlerde kesintileri asgari düzeye indireceklerini söyledi.

Kırsal kesimde 20 saat elektrik kesintisi

Pakistan televizyonları, kırsal kesimlerinde kesintinin 20 saate kadar çıktığını duyururken, uzmanlar enerji yetersizliğinin üretimi daha az etkilemesi için enerji tasarrufu çağrısı yapıyor.

Su ve Enerji Bakanlığı, geçen aylarda ülkedeki enerji açığının 2018 yılına kadar kapatılamayacağı yönünde açıklama yayımlamıştı.

İslamabad yönetimi, ülkede gittikçe büyüyen enerji krizinin önüne geçmek amacıyla geçen yıl İran ile günde 2,7 milyon metreküp doğalgaz naklini sağlayacak boru hattı anlaşması imzalamıştı.

Hükümet ayrıca, komşusu Çin ile işbirliği yaparak 2022 yılına kadar ülkeye 8 adet nükleer çevrim santrali kurmayı hedefliyor. Pakistan'da enerji alanında yeterli yatırım yapılmadığı için 2006 yılında kriz baş göstermişti.

Bir haftada 153 ölü

Pakistan'da, yüksek ateş ve çok şiddetli kas ağrılarıyla kendisini gösteren dang hummasından son bir haftada 153 kişi hayatını kaybetti.

Pakistan Ulusal Sağlık Kurumu (NHD), bugün 7 kişinin daha ölümüyle ülke genelinde son bir haftada 153 kişinin dang hummasına kurban gittiğini açıkladı. NHD, ülkede 13 bin kişinin dang humması virüsü taşıdığını, hastanelerde durumu ağır 160 kişinin tedavi altında olduğunu bildirdi.

Açıklamada, hastalığın en fazla güneydeki Sind ve orta kesimdeki Pencap eyaletlerinde görüldüğünü, sivrisineklerle bulaşan dang hummasının yayılmasını engellemek amacıyla sağlık ekiplerinin önlemlerini üst seviyeye çıkardığı belirtildi.


MİLLİ GAZETE / 6 EKİM 2011