7 Zilka'de 1445 | 16 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Çocukla Sağlıklı İletişim

Son Güncelleme: 7 ARALIK 2013 - TSİ 11:49

Emir vermeyin, yönlendirme yapmayın Gözdağı vermeyin Çocuğun doğuştan getirdiği özelliklerini överek onu bencilliğe teşvik etmeyin...

Güvenmediğiniz izlenimi veren sorular sormayın lakap takmayın, alay etmeyin düşüncelerini küçümsemeyin

İletişimin Temelleri

Saygı: Karşımızdaki kişi bizim gibi düşünmüyor olsa dahi bir insan olarak değer vermeli ve haklarını korumalıyız.

Dinleme: İletişimin en önemli anahtarlarından biri de dinlemektir. Aktif bir dinleyici karşı tarafın sözünü kesmez ve olumlu dönüşüm yaparak muhatabına değerli olduğunu hissettirir.

Empati: Empati iletişimde önemli bir kavramdır. Bir kişiyi anlamadan onunla sağlıklı iletişim kurmamız mümkün olamaz. Bu nedenle karşımızdaki insanı dinlemeli ve olayları onun bakış açısı ile değerlendirmeliyiz.

Güven: İletişimde güven önemli bir etkendir. Güvenmediğiniz kişiye bütün iletişim kanallarınızı kapar ve geri çekilirsiniz. Güvendiğiniz taktirde ise kendinizi açar ve ilişkilerinizi sürdürürsünüz.

İletişim Engelleri

Eleştirmek

Yargılamak

Akıl vermek

Küçük düşürücü ifadeler kullanmak

Allah Resülü ya öğreten ol, ya da öğrenen diye tavsiyelerde bulunmuştur. Bu da bir Müslüman için hayatın bir okul olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Hayatın okul olduğunu bilmek ve bunun şuuruna varmak ne kadar da önemli… Çünkü bunun farkına vardığınızda, sizi koruyacak, gerçeğe taşıyacak bilginin sadece kitaplarda olmadığını görürsünüz ve gözlerinizi düşünce ufkunuza çevirirsiniz. Çevrenizde baktığınızda okuyabileceğiniz binlerce yapı taşlarının olduğunu fark eder ve yavaş yavaş okumaya anlamaya idrak etmeye başlarsınız. Ve bunun farkına vardığınızda, bütün kitapların bir kitabı anlamak için yazıldığını ve bir tek kitaba hizmet ettiğini anlarsınız. Ve hayata böyle bir gözlükle baktığınızda, yaşam denen bütün eylemlerin bir tek okyanusa doğru aktığını orada buluştuğunu görürsünüz. İşte o nokta da mumun da alimin de bilginin de sevginin de hayat dediğimiz bu yolcu vapurunun içinde size yol gösterdiğini, sizi doğru hedefe çevirdiğini görürsünüz.


Müminlerin Özellikleri

Müslüman kardeşini hakir görmez onun kusurlarını deşifre etmez

Kardeşinin aleyhine konuşmaz

Yaşlılara ve çocuklara şefkatle muamele eder

Vaktin bir kısmını ilim öğrenmeye adar

Günahlardan kaçınır, hayırlı işlerde yarışır

Öğrendikleriyle amel eder bilmediklerini öğrenmeye önem verir

Hizmette her zaman ön planda yer alır

Yaşadığı imtihanlara karşı direnç gösterir

Yoksulların kapısını çalar ve ihtiyaçlarının olup olmadığını sorar

Bencil ve katı değildir, şefkat ve merhamet sahibidir

Dünyaya meyletmekten kaçınır

Sevdiklerini Allah için sever terk ettiklerini ise Allah için terk eder


Halife Hz. Ömer bir mecliste hazır bulunanlara sordu:

Eğer dileğiniz hemen kabul ediliverecek olsa ne dilerdiniz?

Birisi, “Benim falan vadi dolusu altınım olsun isterim. Onu harcayarak İslâm’a daha çok hizmet edeyim diye” dedi. Bir başkası, “Şu kadar sürüm (davar, koyun, keçi), mal ve mülküm olsun isterdim. Gerektikçe onları sarf ederek dine yararlı olayım diye” dedi. Herkes buna benzer şeyler söyledi. Hz. Ömer hiçbirini beğenmedi. Bu defa meclistekiler, Hz. Ömer’e sordu:

Ya Ömer peki sen ne dilerdin? Cevap verdi:

Ben de Muaz, Salim, Ebû Ubuyde gibi müslümanlar yetişsin isterdim. İslâm’a onlar vasıtasıyla hizmet edeyim diye” buyurdu.

Milli Gazete