20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Avrupa Konseyi'nde AB-Türkiye mutabakatı görüşüldü

Son Güncelleme: 21 NİSAN 2016 - TSİ 11:21

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye ve AB arasında varılan sığınmacılar konulu mutabakatı görüştü. Sığınmacılar Göçmenler ve Yerinden Edilmişler Komisyonu’nun hazırladığı üç rapor, AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi. İsviçreli parlamenter Fiala,"Sığınmacılar konusunda Türkiye kadar başarılı olamadık." eleştirisinde bulundu.

Raportör ve Alman Parlamenter Anette Groth, burada yaptığı konuşmada, Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın büyük özverilerle mültecilere kapılarını açtığını belirterek, "Bu ülkelerin yaptıkları, Avrupa’yı bir utanç durumuna sevk etmektedir. Mülteci krizinde Avrupa ahlaki açıdan çok kötü bir zemin teşkil etti." dedi.

"Verilen sözler yerine getirilmiyor"

"Türkiye-AB arasında yapılan anlaşma çerçevesinde mültecilerin ve göçmenlerin durumu" başlıklı raporunu kaleme alan Hollandalı raportör Tineke Strik ise 22 bin kişiye söz verilmesine karşın sadece 4 bin sığınmacının Avrupa'ya yerleştirildiğine dikkati çekerek, "Yeniden yerleştirme politikasında yeterince dayanışma yok ve verilen sözler yerine getirilmiyor." diye konuştu.

"Sığınmacılar konusu Avrupa'nın iflasıdır"

Avusturyalı Parlamenter Stefan Schennach da Avrupa ülkelerinin mültecileri ağırlayamadığını söyledi. Schennach, "Sığınmacılar konusu tamamen Avrupa’nın iflasıdır. Suriye’den göçmek zorunda kalanların sadece yüzde 10’u bile gelmemişken Avrupa ülkeleri gelen mültecileri ağırlayamıyor." dedi.

"Türkiye'yi eleştirenler benzer başarılar gerçekleştiremedi"

İsviçreli Parlamenter Doris Fiala ise "Türkiye kadar başarılı olmadık. Göçmenler için çok önemli şeyler gerçekleştirdi. Türkiye’yi burada eleştirenler kendi ülkelerinde benzer başarılar gerçekleştiremediler." sözleriyle AB ülkelerini eleştirdi.

Türkiye'nin, sığınmacılar konusunda çok büyük işler yaptığını vurgulayan Fiala, "Buna saygı duymalıyız. Büyük Avrupa’da yükü paylaşma konusunda en ufak bir başarı yok.” dedi.

Brüksel, Türkiye vize kararını 4 Mayıs’ta verecek

Öte yandan, Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilmesi için vereceği tavsiye kararını 4 Mayıs’ta almayı planladığını açıkladı.

Komisyon, bu kararını verirken Türkiye’nin gereken 72 kriteri tamamlayıp tamamlamadığına bakacak. Komisyon’un tavsiye kararı daha sonra Avrupa Parlamentosu’nda oylanacak. Vizesiz giriş hakkı tanınırsa Haziran sonundan itibaren geçerli olacak ve bu şekilde Avrupa’ya giden vatandaşlar en fazla 3 ay kalabilecek.

AB Komisyonu, mülteci akınını durdurmak için 18 Mart’ta Türkiye ile yapılan anlaşmanın uygulanması konusunda ilerleme sağlandığını, ancak Yunanistan’dan yapılan mülteci iadeleri ve Türkiye’deki Suriyelilerin doğrudan AB’ye gönderilmesi için daha fazla kaynak ayrılması gerektiğine dikkat çekti.

AA