5 Zilka'de 1445 | 14 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Elektrik Piyasası Kanunu teklifi yasalaştı

Son Güncelleme: 4 HAZİRAN 2016 - TSİ 11:02

Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), yurt dışında arama ve araştırma yapabilecek, bu faaliyetlerin yürütülmesi için yurt dışında şirket kurabilecek.

MTA, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişilerle yurt dışında şirket veya ortaklık kurabilecek, imtiyazlı ortak olabilecek, şirketler veya ortaklıklarla ilgili her türlü pay, hisse senedi ve diğer ortaklık paylarını alıp satabilecek, yurt dışında çalışma bürosu açabilecek. MTA, Kamu Kuruluşlarının Yurt Dışındaki İhalelere Katılması Hakkında Kanun'a tabi olmaksızın bu faaliyetlerini yürütebilecek.

Yeni model şöyle işleyecek: Maden sahası işletmek isteyen yatırımcı, hiçbir bürokratik işlemle uğraşmayacak. Bakanlık ekonomiye kazandırmak istediği maden sahasının her türlü izinlerini kendisi alacak. Açık azaltım ihalesi ile devlete en ucuz elektriği satmayı taahhüt eden yatırımcı, bütün izin belgeleri hazır olan maden sahasını kullanacak.

Yabancıya fabrika şartı

Maden sahalarının yanı sıra yenilenebilir enerji yatırımlarında da aynı model işleyecek. Güneş enerjisine de önemli yatırımların gelmesi bekleniyor. Yabancı yatırımcılar, güneş panelinden türbine kadar her şeyi Türkiye'de üretecek. Ucuz elektriği kim taahhüt ederse enerji sahasına yatırım hakkını o kazanacak. Maden Tetkik Arama (MTA) da artık Türkiye'nin ihtiyacı olan stratejik madenleri gerekirse yurtdışından tedarik etme ve yabancılarla ortaklık gibi yöntemlerle sağlayacak.

Nükleer santral sahalarındaki yapılar

Nükleer santral sahalarında yapılacak yapılarda, Yapı Denetimi Hakkında Kanun hükümleri ile İmar Kanunu'nun fenni mesuliyete ilişkin hükümleri uygulanmayacak.

Lisans sayısı kısıtlaması kaldırılıyor

Kömür madenlerine ilişkin ruhsatlar, rezerv kaybına neden olmayacak şekilde elektrik üretimine yönelik olmak üzere bakanlık onayıyla, ayrı ruhsatlara bağlanabilecek.

Tüketici kayıp-kaçak bedelini ödemeye devam edecek

Yasaya eklenen hükümlerle, konunun hiçbir tereddüde mahal bırakmayacak şekilde düzenlenmesi amaçlanıyor.

"Teknik ve teknik olmayan kayıp" tanımı yasada yer alacak.Teknik ve teknik olmayan kayıp, "Dağıtım sistemine giren enerji ile dağıtım isteminde tüketicilere tahakkuk ettirilen enerji miktarı arasındaki farkı oluşturan ve maliyeti etkileyen, teknik kayıp ve kaçak kullanım gibi sebeplerden kaynaklanan ve teknik sebebe dayanmayan kayıp" olarak tanımlanıyor.

AA