1 Zilka'de 1445 | 10 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Veresiye defteri geri döndü

Son Güncelleme: 7 MART 2012 - TSİ 10:43

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken,yurttaşların kredi kartlarının dolmaya başlaması sebebiyle mahalle bakkalının ve veresiye defterinin de yeniden önem kazandığını söyledi. Palandöken, artan e-ticaretin AVM'ler için bir tehdit unsuru olduğuna da dikkat çekti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, e-ticaret'in modern çıraklık olduğunu ve Türkiye'de son dönemde önemli bir gelişme gösterdiğini kaydetti. AVM'lerin tehdit altında olduğuna dikkat çeken Palandöken, buna paralel olarak yurttaşların kredi kartlarının dolmaya başlaması sebebiyle mahalle bakkalının ve veresiye defterinin yeniden önem kazandığını dile getirdi.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı açıklamada kredi kartlarının dolduğunu, veresiye defterinin yeniden gündeme geldiğini dile getirdi. Bakkalların marketten, marketlerin süpermarketlerden, daha sonra da perakende piyasasının tümüyle AVM'lerden etkilendiğine dikkat çeken Palandöken, bu değişimden en çok mahalle esnafının zarar gördüğünü belirtti. Palandöken, "Şimdi de eskinin çıraklık modelini uygulayan e-ticaret, AVM'lerin piyasasını ele geçirmektedir. En önemlisi vatandaşın kredi kartlarındaki artış nedeniyle mahallenin bankası konumundaki küçük esnaf ve veresiye defterleri yeniden önem kazanmaya başladı" dedi.
E-ticaretin, Türkiye'de 2010 yılına göre 2011'de yüzde 50 artış göstererek yaklaşık 23 milyar TL bir hacme ulaştığını kaydeden Palandöken şu değerlendirmelerde bulundu:
"Teknolojinin gelişmesi ve güvenli alışveriş yapılan sanal mağaza sayıları AVM'lerden hızlı artmaktadır. Siparişinizi veriyorsun malınız kapınıza geliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere internet üzerinden alış-veriş imkanı sunan 22 bin 252 sanal mağaza bulunmaktadır. AVM'lerde yaygın olarak mağaza açan firma sahibi sanal olarak açtıkları mağazasından daha çok satış yaptıklarını söyleyerek, AVM'lerde çok yüksek maliyetlerle dükkan açmanın mantığını sorgulamaya başlamışlardır." 
AVM'leri tehdit eden diğer bir unsurun da aynı konseptteki alışveriş merkezlerinin yan yana açılmaları olduğunu vurgulayan Bendevi Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti:
"Aynı bölgede aynı konseptte açılmaları kendilerine de zarar vermeye başlamıştır. Bu durum AVM'ler için bir tehdit olmaktadır. Birinci dönem açılan AVM'ler alışveriş yapılanlardı, ikinci dönemde buna ilave gezilip tozulacak yerler oldu, son dönemde ilk iki fonksiyona ilave olarak eğlence temalılar yaygınlaşmaktadır. Önümüzdeki yıllarda AVM'lerde alışverişin kuralları farklılaşacaktır. En azından yeni AVM'ler değişime ayak uydurmak zorunda kalacaktır. Eğer Perakende Piyasası'nı düzenleyecek yasanın çıkarılması geciktikçe, kuralsız büyüyen AVM'ler zarar görecektir. Sonuçta milli servet heba olacaktır."
Dünya Gazetesi