20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Hayvan ithalatı besiciyi isyan ettirdi

Son Güncelleme: 12 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:08

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Karabulut: "Üreticiler bu işi bırakmak istiyor, hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kasaplık canlı hayvan ithalatı ise olanca hızıyla devam ediyor" derken, üreticinin son 2 senede yüzde 65 oranında zarar ettiğini belirtti.

Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut,birlik üyesi üreticilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, üreticinin bir kilogram eti 16 liraya mal ettiğini, ancak 13 liraya satacak yer bulamadığını ifade etti.Hayvancılık yapma koşullarının giderek kötüleştiğini söyleyen Karabulut, şunları kaydetti: "İki yıllık enflasyonu yüzde 15 kabul edersek, buna kaba ve kesif yemdeki yüzde 30 artışı eklediğimizde iki yıldır bırakın kâr etmeyi, üretici yüzde 65 oranında zarar etmiştir. Nasıl işin içinden çıkacağız? Üreticiler bu işi bırakmak istiyor, hayvanını kestirecek yer bulamıyor. Kasaplık canlı hayvan ithalatı ise olanca hızıyla devam ediyor. Buna artık 'dur' deme zamanı geldi. Yetkililer inşallah üreticilerin sesini duyar ve ithalat kararına son verirler."
Hayvan ithalatı durdurulamazsa yapılabilecekler
Kasaplık canlı hayvan ithalatının bir an önce durdurulmasını isteyen Karabulut, "Kasaplık canlı hayvan ithalatı durdurulamazsa vergi ve fonlar yükseltilmeli, yem girdilerine acilen çözüm bulunmalı, dışarıdan gelen besilik danalar ülke üreticisine ucuz bir şekilde verilmeli.
Eti nasıl ithal ediyorsan, yem girdi maddeleri de ithal edilmeli, yem ancak öyle ucuzlatılabilir. Bir günde et KDV'sinin düşürüldüğü gibi yemdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmeli. Et ve Balık Kurumu 15-20 sene öncesindeki gibi daha işler hale getirilmeli" diye konuştu.
Millî Gazete