8 Zilka'de 1445 | 17 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İngilizce dil eğitiminde aksaklığın nedenleri

Son Güncelleme: 12 MART 2017 - TSİ 11:27

Türkiye, 72 ülke arasında 51. sırayla en düşük İngilizce kabiliyetine sahip ülkeler arasında. Avrupa'da ise 26 ülke içinde sondan ikinci. Bir rapora göre gramer tabanlı ezberci yaklaşım nedeniyle Türk öğrenciler, yaklaşık 1.000 saatten fazla sınıf içi ders almalarına karşın liseden mezun olurken İngilizceyi konuşup anlamakta başarısız oluyor.

İngilizcenin bir iletişim dili olarak değil, tarih, coğrafya gibi herhangi bir ders olarak ele alınması, başarısızlığın en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Eurostat yani Avrupa Birliği İstatistik Ofisi, Avrupa Birliği’nde ortaokul seviyesindeki öğrenciler arasındaki yabancı dil öğrenme istatistiklerini açıkladı. Çok yeni. Buna göre, Avrupa Birliği’nde 17 milyondan fazla ortaokul öğrencisi ( bu seviyedeki öğrencilerin yüzde 98.6’sı) en az bir yabancı dil eğitimi aldı. Bu öğrencilerin 10 milyonu (yüzde 58.8) iki ya da daha fazla yabancı dil dersi gördü.

Okullarda yoğun olarak alınan yabancı dil dersi açık ara İngilizce oldu. Buna göre Avrupa’da ortaokul seviyesindeki 17 milyon öğrencinin yüzde 97.3’ü İngilizce dersi aldı. İkinci en fazla öğrenilen yabancı dil Fransızca oldu, beş milyon ortaokul öğrencisi (öğrencilerin yüzde 33.8’i) Fransızca dersi aldı. Üç milyon ortaokul öğrencisi Almanca, 2 milyon öğrenci de İspanyolca öğrendi. Açıklanan verilerde, ülkeler bazında, ortaokul öğrencilerinin yüzde kaçının iki ya da daha fazla yabancı dil öğrendiği bilgisi var. Bu ilginç.

Lüksemburg ayrıntısı

Buna göre Lüksemburg’da ortaokul öğrencilerinin tamamı Fransızca ya da Almanca öğreniyor. Tabii burada şu ayrıntı var; Lüksemburg’da Lüksemburgca, Fransızca ve Almanca olmak üzere üç resmî dil var.

Eurostat istatistiklerinde, Fransızca ve Almanca yabancı dil olarak kabul edildiği için, oran yüzde 100 gözüküyor. Lüksembug’un ardından Finlandiya’da ortaokul öğrencilerinin yüzde 98’i iki ya da daha fazla yabancı dil dersi alıyor. Bu ilk iki ülkenin ardından, ortaokul öğrencileri arasında iki ya da daha fazla yabancı dil öğrenme oranının yüzde 90’ın üzerinde olduğu ülkeler sırasıyla İtalya, Estonya, Romanya, Yunanistan, Polonya ve Malta. Bu istatistikte Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 59. Aynı Macaristan yüzde 6 ile son sırada. Bu istatistiklerde Türkiye ile ilgili veri yok, fakat rakamlar gösteriyor ki yabancı dil öğrenmek, Avrupa Birliği ülkelerinde önemseniyor.

Türkiye’de durum nedir?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye, İngilizceyi kullanma becerisinde 72 ülke arasında 51’inci sırayla en düşük İngilizce kabiliyetine sahip ülkeler arasında. Avrupa sıralamasında 26 ülke içinde sondan ikinci. TEPAV’ın, “Türkiye’deki Devlet Okullarında İngilizce Dilinin Öğretimine İlişkin Ulusal İhtiyaç Analiz” raporuna göre de gramer tabanlı ezberci yaklaşım nedeniyle Türk öğrenciler, yaklaşık 1000 saatten fazla sınıf içi ders almalarına karşın liseden mezun olurken İngilizceyi konuşup anlamakta başarısız oluyorlar. Bunun en önemli nedenleri arasında İngilizcenin bir iletişim dili olarak değil, tarih, coğrafya gibi herhangi bir ders olarak öğretilmesi geliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Konuşma Kulübü’nün Kurucusu Volkan Yaşa’ya göre; bu sonucun en önemli nedenleri arasında İngilizce öğrenmede gramere odaklanmak geliyor. Türkiye’de İngilizce dil eğitimi veren kurumların neredeyse hepsinin birbirinin aynısı olduğunu söyleyen Volkan Yaşa, “Birey öğrenme sürecinde dilbilgisini temel alıyor. Eğitime başladığı günden bitirdiği güne kadar sürekli dilbilgisi kurallarını anlamaya çalışan, fakat bunu pratiğe dökemeyen öğrenciler bu yüzden eğitimlerini tamamladıklarında dilbilgisine sahip fakat İngilizce konuşamaz halde oluyorlar” şeklinde konuşuyor.

Dünya