5 Zilka'de 1445 | 14 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Kırım'ın işgalinin birinci yılı

Son Güncelleme: 28 ŞUBAT 2015 - TSİ 10:54

Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı "Kırım Özerk Cumhuriyeti"ni işgalinin üzerinden geçen bir yılda özellikle Kırım Tatarları büyük zorluklar yaşadı. Rusya'nın uluslararası hukuka aykırı olarak Ukrayna'ya bağlı "Kırım Özerk Cumhuriyeti"ni işgal etmesinin üzerinden bir yıl geçti. İşgal, bir ay içinde Kırım'ın Rusya'ya katılmasıyla sonuçlanırken, bundan en fazla etkilenenler arasında özellikle Kırım Tatar Türkleri bulunuyordu

Bir yıl önce 28 Şubat'ta Kırım'a askeri müdahalede bulunan Rusya, aradan geçen bir yılda Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Kırım Tatar Televizyonu ve Kırım Haber Ajansı'nın faaliyetlerini durdurdu. Kırım Tatar Türklerinin sembol ismi ve lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile KTMM Başkanı Rıfat Çubarov başta olmak üzere çok sayıda Kırım Tatar Türkünün ülkeye girişine yasak koyuldu.

İLHAKA GİDEN SÜREÇ

Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına giden süreç 2013'ün son aylarında Ukrayna yönetiminin AB ile Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaktan vazgeçmesiyle başladı. Ülkede sokaklara dökülen Batı yanlılarının eylemleri, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in 22 Şubat 2014'te Rusya'ya kaçışına kadar sürdü. Ancak daha önce ülkede meydana gelen Batı destekli "renkli devrimlere" adeta bir yenisinin eklenmesine bu kez Rusya'nın tavrı çok sert oldu.

Kırım kamu binalarındaki Ukrayna bayrakları yerine Rusya bayrakları dalgalanmaya başladı. Yeni başbakan ve parlamento tarafından 16 Mart 2014'te düzenlenen referandumda ise Kırım'ın Rusya'ya bağlanması yönünde yüzde 90'ın üzerinde bir oran çıktı. Kırım Tatarları ise referandumu protesto ederek oy kullanmadı. Ukrayna ve uluslararası camianın referandumu tanımadığını ve hukuk dışı olduğunu açıklamasına rağmen, Kırım'ın Rusya'ya ilhakına adım adım yaklaşıldı.

TATAR MİLLİ MECLİSİ KAPATILDI

Kırım'ın ilhakından en fazla etkilenen topluluk Kırım Tatarları oldu. Sovyetler Birliği döneminde sürgünün acısını yaşayan Kırım Tatar Türkleri yeni bir sürgünden endişe ederken, siyasi varlıklarına da büyük bir darbe vuruldu.

Dünya Bülteni