10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Nükleer santraller doğalgaz ithalatını azaltacak

Son Güncelleme: 26 ŞUBAT 2014 - TSİ 11:28

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Akkuyu ve Sinop’ta yapılacak nükleer santrallerin devreye alınmasıyla yıllık 7.2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçileceğini söyledi.

Büyüyen ekonomilerin enerji taleplerinin de hızla arttığını ifade eden Mercan, talep artışında Türkiye’nin, Çin’den sonra dünyada ikinci, Avrupa’da ise birinci ülke konumunda bulunduğuna işaret etti. “Genel olarak baktığımızda Türkiye’nin toplam enerji talebinin yüzde 72'si dış kaynaklardan sağlanmaktadır. Ancak yüzde 28'ini yerli kaynaklardan sağlamaktayız” diyen Mercan, enerjide dışa bağımlılığı arzu etmediklerini bildirdi.

Türkiye’nin enerji arzında yerli üretimi artırması gerektiğini ifade eden Mercan, nükleer yatırımlarda gecikildiğini söyledi. Mercan, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin nükleer enerjiye olan ihtiyacı kaçınılmazdır. Bu, şimdiye kadar çoktan yapılmış olması gereken bir hedef olmalıydı. Eğer bir ülke, toplam enerji talebinin yüzde 72'sini ithal kaynaklarla sağlıyorsa, mutlaka nükleer enerjiye şimdiye kadar geçmek durumundaydı. Nükleer yatırımlar uzun vadeli yatırımlardır. Türkiye, 2 nükleer santral yapımına karar vermiş ve süreçleri başlatmıştır. 2023'e kadar 2 nükleer santralin bütün ünitelerini devreye almayı, aynı zamanda da 3. nükleer santralin inşaatına başlamayı hedefliyoruz.

İki nükleer santralin (Akkuyu ve Sinop) devreye alınmasıyla yıllık 7.2 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilerek, tasarruf sağlanacak. Türkiye’nin toplam enerji giderinin 60 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu 2 nükleer santralin ne kader önemli olduğunu, yüzde 10'un üzerinde katkı sağladığını, ithal girdilerde yüzde 10'un üzerinde azalmaya neden olduğunu görmek durumundayız.”

Türkiye’nin nükleer enerji çalışmalarının son derece şeffaf, tüm uluslararası kurumlarla özellikle de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ile yoğun bir ilişki içinde yürütülmekte olduğuna işaret eden Mercan, “Türkiye nükleer enerji alanında geç kalmıştır. Bu nedenle belli bir bilgi birikimi ihtiyacı vardır. Hem üniversitelerimizin hem kurumlarımızın bu anlamda önümüzdeki dönemde çok ciddi çalışmalar yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Doğalgazda son 5 yılın en yüksek ithalatı yapıldı

Soğuk hava nedeniyle geçen yıl aralıkta aylık doğal gaz ithalatı rekoru kıran Türkiye, geçen ay da son 5 yılın en yüksek ocak ayı ithalatını gerçekleştirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, soğuk hava nedeniyle geçen yıl aralıkta 4 milyar 962 milyon 360 bin metreküple aylık doğal gaz ithalat rekorunun kırıldığı Türkiye’de, bu yıl ocakta yeni bir rekora imza atıldı. Türkiye, son yılların en yüksek ocak ayı doğal gaz ithalatını gerçekleştirdi.

Aylık doğal gaz ithalatı geçen yıl ocakta 9155 Kcal/metreküp üst ısıl değere baz 4 milyar 536 milyon 250 bin metreküpken, bu yılın aynı ayında yüzde 5,6 artışla 4 milyar 791 milyon 870 bin metreküpe yükseldi. Doğal gaz ithalatı, 2010 Ocak ayında 3 milyar 640 milyon 110 bin metreküp, 2011'in aynı ayında 4 milyar 379 milyon 270 bin metreküp, 2012 yılında 4 milyar 783 milyon 600 bin metreküp düzeyinde gerçekleşirken, geçen yıl ocak ayında 4 milyar 536 milyon 250 bin metreküp oldu.

enerji enstitüsü