18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'Verimli balıkçılık için filo ve tekno boyu küçülmeli'

Son Güncelleme: 26 EYLÜL 2018 - TSİ 10:21

Küresel olarak balık popülasyonu hızla düşüyor. Türkiye’de de benzer bir düşüş yaşanıyor. Araştırmalara göre, küresel ısınma, kirlilik ve yanlış avlanmanın da arasında bulunduğu pek çok etken balıkların yok olmasına neden oluyor.

Türkiye’de balıkçılar, sofraların vazgeçilmezi olan denizlerin bereketlisi hamsiyi bile daha az avlar oldu. Tekne sahipleri biraz daha fazla denizde kalarak, avladıkları balık miktarını artırmaya çalışsa da bu bekledikleri miktarı yakalamaya yetmiyor. İstatistikler bu gerçeği gözler önüne serer nitelikte. Türkiye’de 2007’de 385 bin ton ile balıkçıların ağlarını şenlendiren hamsi, 2017’de sadece 158 bin ton avlandı. Denizlerden değil, çiftliklerden soframıza gelen balık sayısı da artış gösterdi.

'Teknelerimiz okyanuslar için’

3 bin balıkçının kayıtlı olduğu İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatiflerinden Erdoğan Kartal, tekne kapasitesinin açık deniz ve okyanuslarda avlanabilecek kadar gelişmiş olduğunu söyledi:

“Maalesef teknelerimiz hatta balıkçı gemilerimiz, ülkemiz denizleri için değil okyanusların bile kaldıramayacağı yüksek kapasitede. Teknik kapasitesi yüksek tekneler her türlü balığı tespit edebiliyor. Ülkemiz denizlerinde avlanan teknelerin boylarının 20-30 metre ile sınırlandırılması, gelecek kuşakların balık yemesi için çok önemli bir adım olur. Teknik donanımı da bu boylara oranla azaltılırsa aşırı avcılığında önüne geçilmiş olur.”

Milliyet